Srbi: Nemecké podmienky pre kandidatúru do EÚ sú neakceptovateľné

Srbsko v stredu uviedlo, že zachová svoju prítomnosť v Kosove, a odmietlo ako neakceptovateľné požiadavky Nemecka, aby sa vzdalo svojich tamojších inštitúcií, ak chce získať štatút kandidáta na členstvo v Európskej únii.

24.08.2011 19:02
debata (5)

„Srbské inštitúcie sú potrebné pre srbskú komunitu v Kosove a my sa ich nemôžeme ani vzdať, ani ich zrušiť, pretože to by znamenalo vzdať sa nášho želania zachovať Kosovo v Srbsku,“ povedal srbský minister pre Kosovo Goran Bogdanovič pre tlačovú agentúru Beta. Všetky požiadavky na zrušenie „takzvaných paralelných inštitúcií“ pre Srbov v Kosove pritom označil za „absolútne neakceptovateľné“.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok stanovila sériu podmienok spojených s Kosovom, ktoré musí Srbsko splniť, pokiaľ chce byť tento rok prijaté za kandidáta na členstvo v EÚ. Vypichla pritom význam rozhovorov medzi Belehradom a Prištinou zastrešovaných EÚ ako aj slobodné pôsobenie misie EULEX. Trvala tiež na tom, aby sa Srbsko vzdalo paralelných administratívnych štruktúr, ako sú napríklad pošty, školy či mestské samosprávy, ktoré stále pôsobia na severe Kosova. „Pokiaľ chce Srbsko získať štatút kandidáta, malo by pokračovať v dialógu a dosiahnuť v ňom výsledky, umožniť misii EULEX pracovať vo všetkých regiónoch Kosova a zrušiť paralelné štruktúry a nevytvárať nové,“ zdôraznila kancelárka. Srbský prezident Boris Tadič jej prisľúbil, že Srbsko je odhodlané „nájsť mierové riešenie, pokračovať v dialógu a dosiahnuť trvalý kompromis“, zároveň chce však zostať verné „svojim princípom a svojej integrite“.

Srbsko, ktoré samostatnosť Kosova neuznáva, sa pokúša dopracovať k štatútu kandidáta na členstvo v 27-člennom bloku a stanoveniu dátumu pre začiatok prístupových rokovaní. Doteraz dúfalo, že zatknutie zvyšných vojnových zločincov spolu s politickými reformami budú na to postačujúce, s Merkelovej podmienkami sa však nádeje Belehradu očividne opäť oddialili.

5 debata chyba