Zatmenie Slnka uvidí celé Slovensko

V piatok popoludní nastane zatmenie Slnka. Z územia Slovenska bude ale viditeľné len ako čiastočné. Pás úplného zatmenia, pás totality, bude postupne prechádzať pevninou cez centrálnu Sibír a oblasť Novosibirska, západným Mongolskom a Čínou, informoval Július Koza z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici.

31.07.2008 11:40
Zatmenie slnka Foto:
Zatmenie Slnka
debata

Čiastočné zatmenie Slnka u nás potrvá približne hodinu a 45 minút. V čase maximálnej fázy bude v Košiciach približne jedna štvrtina priemeru slnečného disku zakrytá Mesiacom. Zatmenie bude možné na Slovensku pozorovať približne od 11:00 do 12:45.

Najdlhšie potrvá úplné zatmenie neďaleko sibírskeho mesta Nadym, kde Mesiac zakryje Slnko na 2 minúty a 27 sekúnd. Pás totality sa postupne rozširuje z 206 km na 237 km, ktorú dosiahne blízko Nadymu, a potom jeho šírka opäť klesá. Rýchlosť pohybu mesačného tieňa po povrchu Zeme sa bude meniť od 0,6 km/s do 0,5 km/s.

Zatmenie Slnka nastáva v čase okolo novu Mesiaca, keď sa uzlový bod dráhy Mesiaca nachádza v blízkosti spojnice Zem – Slnko. V tom čase sa úzky kužeľ mesačného tieňa dotkne povrchu Zeme a v dôsledku orbitálneho pohybu Mesiaca sa postupne kĺže od západu na východ. Tak vytvorí na zemskom povrchu úzky pás totality, z ktorého je pozorovateľné úplné zatmenie. Práve počas neho Slnko odhalí svoju korónu a protuberancie.

Úplné zatmenie môže trvať najviac 7,5 minúty. Takto dlhé zatmenia sú veľmi zriedkavé. Mimo pásu totality je možné pozorovať len čiastočné zatmenie, pretože Mesiac nezakryje slnečný disk úplne.

Pri pozorovaní zatmenia Slnka si treba špeciálne chrániť zrak

Intenzívne žiarenie aj čiastočne zakrytého slnečného disku predstavuje vážnu hrozbu pre ľudský zrak, zvlášť v prípade detí a pozorovateľov bez patričných skúseností a vybavenia. Pri pozorovaní zatmenia treba dbať na dodržanie všetkých pravidiel bezpečného pozorovania Slnka.

Majitelia ďalekohľadov a triédrov môžu použiť projekčnú metódu ako najbezpečnejšiu a najjednoduchšiu pre pozorovanie Slnka. Dobre poslúžia aj silné zváračské sklá s najvyšším ochranným faktorom alebo okuliare špeciálne určené pre pozorovanie Slnka. Bežné slnečné okuliare neposkytujú dostatočnú ochranu zraku potrebnú pre bezpečné pozorovanie zatmenia Slnka.

Vo viacerých lokalitách sveta v oblasti viditeľnosti zatmenia budú pripravené web kamery, ktoré sprostredkujú priamy prenos zatmenia na internet. To môže byť užitočné pre pozorovateľov na miestach, kde bude v čase zatmenia nepriaznivé počasie. Zoznam webových stránok ponúkajúcich priamy prenos zatmenia a pravidlá jeho bezpečného pozorovania sú uvedené na stránke aktualít Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici: www.astro.sk/news.

Nasledujúce zatmenie Slnka nastane 26. januára 2009 a bude pozorovateľné ako prstencové z južných oblastí Indického oceánu. Z Európy ani Slovenska nebude pozorovateľné. Najbližšie u nás dobre pozorovateľné zatmenie Slnka nastane až 4. januára 2011 dopoludnia a bude opäť čiastočné.

debata chyba