Zatmenie Slnka bolo najdlhšie v Rusku

Ľudia na severe Kanady, v Grónsku, v sibírskej časti Ruska, v západnom Mongolsku a v Číne upreli zrak k oblohe, aby sa mohli stať svedkami vzácneho astronomického javu – úplného zatmenia Slnka. Práve tadiaľ prešiel tzv. pás totality, v ktorom je tento úkaz najlepšie pozorovateľný. Úplné zakrytie slnečného kotúča Mesiacom sa začalo o 11:11 stredoeurópskeho času nad arktickými oblasťami Kanady a skončilo sa o 13:21 stredoeurópskeho času nad východnou Čínou.

01.08.2008 12:45 , aktualizované: 17:55
Zatmenie slnka Foto:
Muž s ťavou kráča v čínskej provincii Gansu popred slnko, ktoré práve úplne zakryl mesiac.
debata

Najdlhšie trvalo zatmenie nad severným Ruskom – Slnko tu úplne zmizlo z oblohy na dve minúty a 27 sekúnd. Celkový dojem z jedinečného divadla na Sibíri čiastočne pokazil len silný vietor a miestami zatiahnutá obloha.

Zatmenie Slnka pozorovalo množstvo Slovákov

Slovensko pás totality minul, ľudia však mohli sledovať čiastočné zatmenie od 11:00 do 12:45. K pozorovaniu zaujímavého astronomického úkazu, zatmenia Slnka, sa dnes pridalo aj množstvo Slovákov. Pre verejnosť boli otvorené vo viacerých mestách hvezdárne, dážď však prekazil zážitok z divadla na oblohe napríklad v Hurbanove. Na Slovensku Mesiac zatienil zhruba pätinu až štvrtinu slnečného kotúča.

Desiatky obyvateľov a návštevníkov Bratislavy upínalo zrak smerom hore na nábreží Dunaja, kde pre nich Slovenské národné múzeum pripravilo špeciálne ďalekohľady. „Vzhľadom na to, že mám vek 63 rokov, zatmenie už asi neuvidím v mojom veku. A najmä, aby vnuk to videl, preto sme sa sem prišli pozrieť,“ povedala edna z pozorovateliek Viera Pevná.

Záujemcovia o sledovanie vykrojeného slnečného kotúča si mohli požičať aj ochranné okuliare a tmavé sklíčka, aby sa mohli pozrieť na oblohu bez strachu, že si poškodia zrak.
Niektorí ľudia však mali zrejme väčšie očakávania. „Trošku som sklamaný, pretože cez ten ďalekohľad to vidno horšie, ako som si predstavoval, ale niečo som tam videl,“ povedal Ľubor Matejko, ktorý prišiel so synom.

Pozorovanie pre verejnosť pripravili viaceré hvezdárne. V Banskej Bystrici zaznamenali napríklad asi 80 návštevníkov, najčastejšie rodiny s deťmi, vo hvezdárni v Prešove a Partizánskom sa zastavilo zhruba po 30 ľudí, v Rimavskej Sobote okolo dvadsať.

Otvorená bola aj Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove, kde však plány zmarilo počasie. „Ďalekohľady boli pripravené. Ale, žiaľ, pozorovať sa nedalo, lialo,“ povedal astronómka hvezdárne Eleonára Hodálová.

Zatmenie vyvolalo záujem u miliónov ľudí po celom svete

Čiastočné zatmenie mohli ľudia sledovať aj na severovýchode severoamerického kontinentu a väčšina Európy i Ázie. Čím bližšie boli k pásu totality, širokého zhruba dvesto kilometrov, tým väčšie zatmenie mali možnosť vidieť.

Vzácny jav vyvolal záujem miliónov ľudí po celom svete. Do ruského Novosibirsku zamierilo päťtisíc turistov, amatérskych i profesionálnych astronómov a pre pozorovanie zatmenia tu bolo pripravených niekoľko desiatok teleskopov. „Býva veľmi vzrušujúce, ale zároveň desivé, keď zrazu uprostred dňa padne tma. Preto sa za zatmením vydáva toľko ľudí,“ poznamenal profesor Jay Pasachoff, ktorý tento úkaz videl už 47-krát. Počas zatmenia v Novosibirsku klesla na chvíľu teplota vzduchu a všetko vtáctvo stíchlo. Ľudia pozorovali zakryté slnko špeciálnymi okuliarmi, ale aj cez počítačové diskety či fľaše od piva.

Tisíce ľudí tiež dorazili do čínskej provincie Kan-su, aby počas dňa na chvíľku zahliadli temnú oblohu. „Prišiel som až z Kalifornie. Je to moje jedenáste zatmenie. Snažím sa vidieť všetky,“ usmieval sa Dave Balch s obrázkom zakrytého Slnka na tričku. Udalosť vzbudila veľký záujem aj medzi Číňanmi. Starovekí čínski astronómovia sa zatmenia obávali ako predzvesti niečoho zlého, dnes to však už neplatí. Týždeň pred zapálením olympijskej pochodne v Pekingu ho Číňania považujú za šťastné znamenie. Čínske médiá hovoria dokonca o „olympijskom zatmení“ a televízia vysielala udalosť naživo.

Sledovali ste zatmenie slnka? Podeľte sa o svoje dojmy

K zatmeniu dochádza v čase, keď sa Zem, Mesiac a Slnko dostanú do jednej priamky. Aj keď je Mesiac štyristokrát menší ako Slnko, je štyristokrát bližšie k Zemi, takže tieto telesá pri pohľade z našej planéty sa zdajú byť rovnako veľké.

Takmer úplné zatmenie Slnka sa dalo na Slovensku naposledy pozorovať 11. augusta 1999. Mesiac vtedy zakryl túto najbližšiu hviezdu Zeme na 99 percent. Ďalší podobný úkaz sa na slovenskom nebi odohrá až 3. septembra 2081. Absolútne zatmenie však ešte neskôr – 7. októbra 2135.

Čiastočné zatmenie slnka v prístrojoch...
Žena pozerá na zatmenie Slnka v Novosibirsku.
+11Čiastočné zatmenie slnka v lotyšskej Rige.
debata chyba