Csemadok nedostáva štátne dotácie, tvrdí rezort kultúry

SNS žiada od ministra kultúry Mareka Maďariča nemožné. Podpredsedníčka SNS Anna Belousovová ho vyzvala, aby Maďarskému spoločenskému a kultúrnemu zväzu na Slovensku Csemadoku zastavil vyplácanie štátnych peňazí. Ten však žiadne peniaze zo štátneho rozpočtu nedostáva. "Csemadok nie je financovaný zo štátneho rozpočtu a v tomto zmysle nie je ani možné pozastaviť jeho financovanie," reagoval Maďaričov hovorca Jozef Bednár.

22.01.2009 17:16
Marek Maďarič Foto:
Marek Maďarič
debata

Národniari chcú trestať Csemadok za to, že spolufinancoval tabuľu, ktorú počas spomienky k 15. výročiu komárňanského autonomistického mítingu 12. januára odhalil podpredseda SMK Miklós Duray. „Vadí mi, že spoluúčasť na tom zobral Csemadok, ktorý je financovaný zo štátneho rozpočtu. Znova sa obraciame na ministra kultúry pána Maďariča, aby pozastavil financovanie Csemadoku, pretože nie je možné, aby štátom financovaná inštitúcia konala protiústavne,“ uviedla na dnešnej tlačovej besede Belousovová.

Csemadok dostal od rezortu kultúry len granty. „Ak mu boli v minulom roku a predchádzajúcich rokoch pridelené granty v zmysle zákona na základe posúdenia odbornej komisie a ak žiadateľ splnil všetky stanovené podmienky a použil prostriedky v súlade s deklarovaným účelom, nie je možné takúto finančnú podporu spätne odobrať,“ dodal Bednár.

Belousovovej sa nepáči, že tabuľa na miestnej organizácii Csemadoku v Komárne je len v maďarčine a oslavuje autonómiu. Podľa nej Csemadok konal protiústavne, pretože v základnom zákone štátu nie je zmienka o tom, že vyhlasovanie autonómie je povolené. Ministerstvo tvrdí, že tabule iba v maďarčine bude možné postihovať, ak v parlamente prejde novela zákona o štátnom jazyku. Podľa novely tabule iba v cudzom jazyku bez slovenskej verzie by bolo možné sankcionovať. „Ak bude novela schválená, dňom jej účinnosti bude môcť ministerstvo kultúry vymôcť aj v tomto prípade nápravu,“ povedal Bednár.

SNS dnes žiadala aj podpredsedu vlády pre národnostné menšiny Dušana Čaploviča, aby tabuľu na budove Csemadoku riešil. „Ak SNS oficiálne požiada o prešetrenie, Čaplovičov úrad zaujme stanovisko,“ povedala hovorkyňa Erika Adamová. K záležitosti sa zatiaľ nechcú bližšie vyjadrovať.

debata chyba