Novým šéfom Daňového riaditeľstva sa stal Igor Krnáč

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) s účinnosťou od 16. mája vymenoval do funkcie nového generálneho riaditeľa Daňového riaditeľstva (DR) SR Igora Krnáča.

13.05.2011 15:09
Igor Krnáč, riaditeľ daňového riaditeľstva Foto:
Igor Krnáč sa stal novým generálnym riaditeľom Daňového riaditeľstva SR.
debata

TASR o tom informovala Zuzana Bukovinská z kancelárie generálneho riaditeľa.

Krnáč bol po odstúpení Miroslava Mikulčíka od 21. apríla dočasne poverený výkonom tejto funkcie. V štátnej správe je zamestnaný od roku 1999, na DR SR doteraz pôsobil ako námestník generálneho riaditeľa pre kontrolu daní a daňovú exekúciu.

Predchádzajúci šéf DR SR Mikulčík odstúpil zo svojej funkcie 20. apríla. Kauza okolo podozrivého prenájmu budovy pre košické daňové úrady od firmy okresného predsedu SDKÚ v Nitre spôsobila v tom čase spor v najsilnejšej vládnej strane medzi premiérkou Ivetou Radičovou a ministrom financií Ivanom Miklošom.

Zatiaľ čo Radičová vyzvala Mikulčíka na odchod z funkcie, Mikloš, pod ktorého DR SR patrí, trval na jeho zotrvaní. Premiérke zároveň vytkol zasahovanie do jeho zákonom daných kompetencií s tým, že o personálnych záležitostiach na ministerstve rozhoduje len on sám. Radičová však pod hrozbou demisie trvala na odstúpení Mikulčíka, k čomu napokon aj sám pristúpil.

„Plne podporujem reformný proces a smerovanie súčasnej vlády. Nechcem byť prostriedkom akéhokoľvek mocenského zápasu či už je to vo vzťahu k opozícii, alebo vo vnútri koalície. Ministra financií, ktorého si nesmierne vážim, a ani premiérku nechcem dostať do akéhokoľvek konfliktu a preto som sa rozhodol zo svojej funkcie odstúpiť,“ zdôvodnil vtedy svoj krok Mikulčík.

Celú kauzu na začiatku otvoril predseda opozičného Smeru Robert Fico, keď prezentoval informácie o tom, že DR SR podpísalo zmluvu o prenájme budovy v Košiciach so spoločnosťou Nitra Invest. Jej spolumajiteľom a konateľom je pritom okresný predseda SDKÚ v Nitre Ondrej Ščurka. Podľa Fica išlo o ukážkový príklad straníckeho klientelizmu a dôvod na odchod Mikloša z funkcie ministra financií. Opakovane sa vyjadril, že prípadné odstúpenie Mikulčíka nič nerieši, keďže ide iba o úradníka, ktorý nenesie politickú zodpovednosť. V tejto súvislosti avizoval aj snahu iniciovať v parlamente hlasovanie o nedôvere predsedníčke vlády.

debata chyba