Mladič pôjde pred súd v piatok

Bývalý veliteľ bosnianskosrbskej armády Ratko Mladič predstúpi v piatok po prvýkrát pred sudcov Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY).

01.06.2011 13:20 , aktualizované: 14:22
Ratko Mladič Foto: ,
Ratko Mladič v súčasnosti.
debata (1)

Rozhodol o tom holandský sudca Alphons Orie. V piatok sa má Mladič vyjadriť k 11 obvineniam, ktoré voči nemu ICTY vzniesol. Medzi najvážnejšie patrí obvinenie z genocídy v súvislosti s nariadením masakry v Srebrenici, kde Mladičove jednotky postrieľali 8 000 moslimských chlapcov a mužov. Mladič sa má podľa príkazu dostaviť pred súd 3. júna o 10.00 SELČ.

Podľa hovorkyne súdu Nermy Jelačičovej absolvoval Mladič v stredu povinnú lekársku prehliadku, k jeho zdravotnému stavu sa však odmietla vyjadriť. Pracovníci ICTY Mladičovi odovzdali na preštudovanie obžalovací spis a vysvetlili mu procedurálne otázky.

Generála budú súdiť traja sudcovia: 63-ročný Holanďan Alphons Orie, (pracuje pre ICTY od roku 2001), 63-ročný Nemec Christoph Flueggea (je členom tribunálu od roku 2008) a 66-ročný Juhoafričan Bakone Moloto ( v ICTY je od roku 2005).

Orie a Flueggea sa zúčastnili na predbežných pojednávaniach s bosnianskosrbským prezidentom Radovanom Karadžičom. Orie sa zúčastnil aj na procese s bývalým chorvátskym generálom Antem Gotovinom, ktorého v apríli odsúdili na 24 rokov väzenia.

Môže sa stretávať s Karadžičom aj Gotovinom

Mladič strávil prvú noc vo svojej cele vo väznici v holandskom Haagu. V areáli celého zariadenia si pritom svoje tresty odpykávajú viacerí bývalí Mladičovi spojenci ale aj rivali. Medzi tých prvých patrí exprezident bosnianskej Republiky srbskej Radovan Karadžič a do druhej kategórie patrí bývalý chorvátsky generál Ante Gotovina.

„Som si istý, že v nasledujúcich dňoch sa stretnú,“ keď Mladiča presunú z cely predbežného zadržania do riadnej cely, uviedol pre agentúru AFP Karadžičov právnik Peter Robinson. Karadžič aj Mladič sú obvinení z podielu na masakre v Srebrenici. Napriek tomu, že obaja muži počas vojnového konfliktu v Bosne úzko spolupracovali, podľa svedkov sa ich osobný vzťah ku koncu vojny zhoršil.

Celkom iné to je ale v prípade bývalého chorvátskeho generála Anteho Gotovinu, ktorý si v sídle ICTY odpykáva 24-ročné väzenie za vojnové zločiny spáchané na etnických Srboch. V 90. rokoch totiž jeho armáda bojovala aj proti tej Mladičovej. Napriek tomu, že je nepravdepodobné, že by obaja muži zdieľali rovnakú celu, väznica v Haagu disponuje viacerými spoločnými priestormi, kde sa skôr či neskôr určite stretnú. Patrí medzi ne napríklad posilňovňa, kaplnka, práčovňa alebo aj sprchy.

1 debata chyba