Volebná komisia zložila sľub, predsedom bude Dugáček

Predsedom Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre marcové voľby prezidenta sa stal dôchodca Dušan Dugáček, ktorý je zástupcom petičného výboru súčasnej hlavy štátu Ivana Gašparoviča. Podpredsedníčkou je poslankyňa parlamentu za HZDS Katarína Tóthová. Vedenie ÚVK, ktoré okrem iného vyhlasuje výsledky volieb, dnes určil žreb.

19.02.2009 11:36
Dugáček Foto:
Predseda Ústrednej volebnej komisie pre prezidentské voľby Dušan Dugáček.
debata

Prvé zasadnutie komisie zvolal premiér Robert Fico, jej 12 členovia sa ujali funkcie podpísaním sľubu. Okrem Tóthovej sú v nej aj ďalšie dve ženy. Členov ÚVK nominovali politické strany zastúpené v parlamente a petičné výbory kandidátov na prezidenta.

Občania si budú prezidenta vyberať zo siedmich uchádzačov v sobotu 21. marca, prípadné druhé kolo bude 4. apríla. Za favorita volieb je považovaný Gašparovič, ktorého pozíciu by mohla ohroziť podľa prieskumov verejnej mienky spoločná kandidátka opozície Iveta Radičová.

ÚVK podľa zákona tiež zisťuje výsledky volieb, vyhotoví zápisnicu o výsledku volieb, rozhoduje o sťažnostiach na postup obvodných volebných komisií, či dohliada na pripravenosť komisií nižších stupňov.

Komisia by sa dnes mala podľa Tóthovej zaoberať aj nejasnosťami ohľadom výkladu ústavy, podľa ktorej je za prezidenta už v prvom kole zvolený kandidát so ziskom nadpolovičnej väčšiny platných hlasov oprávnených voličov. Odborníci a prezidentskí kandidáti sa totiž nezhodli, či na víťazstvo stačí viac ako polovica hlasov zo všetkých voličov alebo len zo zúčastnených voličov.

debata chyba