Na extrémistického kandidáta Kotlebu je polícia prikrátka

Za ľudácky pozdrav "Na stráž!", ktorým Marián Kotleba v nedeľu privítal na Martinskom cintoríne svojich spolupútnikov zo Slovenskej pospolitosti, ho zrejme žiaden trest nečaká. Kotleba v parlamentných voľbách kandiduje za Ľudovú stranu - Naše Slovensko. Po prípadnom zvolení ho môže ochrániť imunita, ktorá pomohla aj šéfovi SMK Pálovi Csákymu či Jánovi Kvorkovi zo Smeru.

16.03.2010 06:59
Zhromaždenie neonacistov v Bratislave Foto:
Za pozdrav 'Na stráž!' vlani polícia Kotlebu zatkla.
debata

Polícia má síce Kotlebu nakrúteného na videu, k obvineniu sa však do júnových volieb nemusí dopracovať. „V súčasnosti analyzujeme video. Analýzu budeme konzultovať s Okresnou prokuratúrou Bratislava II, či bol porušený zákon,“ uviedol bratislavský policajný hovorca František Peczár.

Keď minulý rok Kotleba rovnakým spôsobom pozdravil svojich prívržencov, policajti ho zatkli a následne obvinili z podpory a propagácie skupín potláčajúcich základné práva a slobody. Vinu mu však súdy nepriznali. Dôvodom bolo, že jedna z prokurátoriek Okresnej prokuratúry Bratislava I bola proti tomu, že Kotleba spáchal trestný čin. Pri pozdrave podľa nej nemal zdvihnutú pravicu vo výške očí a spojené prsty na ruke – čiže nehajloval.

Podľa zákona ani prípadné trestné stíhanie či obvinenie nebude pre Kotlebu prekážkou pri uchádzaní sa o poslanecký mandát. Tou je len samotné odsúdenie. Ak by sa do parlamentu dostal, vyšetrovať by ho smeli len po zbavení poslaneckej imunity.

Imunita v minulosti zachránila pred stíhaním poslanca Jána Kvorku zo Smeru, ktorého chcela polícia vyšetrovať za údajné napadnutie soka v láske. Na poslaneckú výsadu sa vyhovoril aj predseda SMK Pál Csáky, ktorého polícia prichytila, že na ceste, kde bola povolená päťdesiatka, išiel rýchlosťou 103 km/h. Jeho stranícky kolega Miklós Duray sa v roku 2006 odmietol podrobiť skúške na alkohol. Nefúkal ani po nehode v roku 2008, keď sa znova odvolal na imunitu. Všetci traja politici znova kandidujú aj v júnových voľbách.

O priazeň voličov sa chce uchádzať aj starosta Čenkoviec a podpredseda Trnavského samosprávneho kraja József Kvarda. Na kandidátke SMK má číslo 32. V súčasnosti pritom čelí obžalobe pre trestný čin úplatkárstva. Kauzou sa stále zaoberá Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Podľa prieskumu agentúry MVK zo začiatku marca by sa do parlamentu dostalo len desať nominantov SMK.

debata chyba