Meteorológovia varujú: Slovensko čaká výdatný dážď, ktorý môže ohroziť životy

Meteorológovia varovali pred výdatnými dažďami, ktoré môžu hlavne na severe východného Slovenska počas štvrtka a v noci zo štvrtka na piatok spôsobiť veľké škody a ohroziť ľudské životy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu najvyššieho stupňa. Už cez víkend by však podľa Jozefa Kozuba zo SHMÚ malo začať svietiť slnko a nastúpiť by mali vyššie teploty.

24.07.2008 12:19
Letecké snímky z povodní Foto:
Snímka z leteckého prieskumu ministerstva obrany SR s cieľom presne zmonitorovať situáciu v regiónoch postihnutými povodňami na východnom Slovensku.
debata

Hoci bude na východe menej pršať, ako zvykne pri treťom stupni povodňovej aktivity, ktorý je určený od 40 do 80 milimetrov zrážok, škody však podľa meteorológa môžu byť podobné. „Vzhľadom k tomu, že pôda už je nasýtená vodou, už aj úhrny 20 až 40 milimetrov sú vysoké a môžu spôsobiť materiálne škody, poprípade škody na ľudských životoch,“ povedal Kozub. Môžu podľa neho padať stromy a vylievať sa rieky.

Najhoršia situácia je v severnej časti východného Slovenska, kde doposiaľ napršalo najviac a podobne to bude aj v najbližších hodinách. O čosi menej výdatné dažde od 15 do 25 milimetrov predpovedajú meteorológovia pre juh východného a stredného Slovenska, Liptov a Oravu.

Pršať by malo na východe aj v piatok, avšak už nie tak výdatne. „V sobotu ešte budú na východe nejaké prehánky, búrka sa môže vyskytnúť, na západe by už malo zavládnuť slnečné počasie,“ povedal meteorológ, podľa ktorého by už nedeľa a prvá polovička týždňa mala byť slnečná. Na juhu teploty vystúpia nad 30 stupňov Celzia, na severe bude nad 25 stupňov.

Silné dažde a záplavy podľa meteorológov zvyknú prichádzať v júli alebo v auguste, nie je to však pravidlom. Tentoraz sa dažde prihnali od Rumunska a Čierneho mora. „Je to proti prúdeniu klasickému, lebo klasické prúdenie je od západu na východ a teraz to ide od východu na západ,“ vysvetlil Kozub. Podľa neho na Slovensko putujú pásy oblačnosti, medzi ktorými zrážky na istý čas ustanú.

Počasie už od stredy napáchalo veľké škody. Dvaja ľudia sa na východe Slovenska utopili, keď zachraňovali svoj majetok. Prívaly vody zaplavili desiatky obcí a narobili problémy stovkám ľudí. Voda niektoré obce úplne odrezala, mnohé ostali aj bez elektrického prúdu.

Starosta dediny Dlhá nad Cirochou v okrese...
Starosta dediny Dlhá nad Cirochou v okrese...
+38Starosta dediny Dlhá nad Cirochou v okrese...
debata chyba