Veľká voda postupuje, Poľsko hlási obeť

Prudké dažde a rozvodnené toky spôsobili problémy na východe Slovenska, juhu Poľska, západe Ukrajiny i na severe Maďarska a Rumunska. Záplavy si v Poľsku vyžiadali pravdepodobne jednu obeť, dvaja ľudia sa utopili na Slovensku už v stredu. V poľskom tatranskom stredisku Zakopané je nezvestný tridsaťročný turista z Katovic, ktorý podľa svedkov pod vplyvom alkoholu spadol do rozvodneného potoka.

25.07.2008 13:44
Letecké snímky z povodní Foto:
Ilustračné foto
debata

Nezvestný muž bol z miestnej polície. Podľa poľských médií ide pravdepodobne o jedinú smrteľnú obeť súčasných povodní v krajine.

V noci na piatok sa Poľskom prehnali prudké búrky sprevádzané víchrom a silnými zrážkami. Vietor strhával elektrické vedenie a vyvracal stromy, ktoré padali na cesty a automobily. V horských regiónoch stále platí povodňových poplach, aj keď hladina začínajú klesať. Povodňová vlna však zasiahla aj podhorské oblasti.

Dva životy si v stredu vyžiadali aj povodne na východe Slovenska, kde sa však situácia podľa posledných informácií upokojuje. Najväčšiu záplavovú vlnu zažil severovýchod Slovenska v stredu a vo štvrtok. Hasiči napriek tomu s vodným živlom v niektorých obciach bojovali aj celú noc na piatok.

„V noci sme mali v Prešovskom kraji niekoľko výjazdov k popadaným stromom, pri Vranove nad Topľou sme stavali hrádzu z vriec,“ povedal Pavol Vravec z hasičského zboru v Prešove.
Rieka Topľa totiž v okolí mesta zaplavila pole a ohrozovala aj domy v blízkej obci Čaklov.

Celú noc pracovali aj tri desiatky hasičov v obci Čirč, kde sa v stredu utopili dvaja ľudia. S pomocou ťažkej techniky stavali hrádze a zachraňovali podmyté domy. Cestári v Prešovskom kraji odhadujú škody na komunikáciách za viac ako 100 miliónov korún, voda so sebou zobrala aj deväť cestných mostov. Cesty do niektorých obcí zostávajú neprejazdné, zásobovanie musí zaisťovať ťažká technika.

„Pracovať začneme, až keď nám to dovolí počasie,“ povedal šéf krajskej správy ciest Vladimír Kozák. Aj provizórna oprava potrvá niekoľko týždňov. Poslanci krajského snemu sa podľa neho zriekli nákupu nových počítačov, aby tieto peniaze, tri milióny korún, sa mohli použiť na opravu ciest.

Vytrvalé dažde spôsobili problémy aj na severe Maďarska, kde sa rozvodnilo niekoľko miestnych tokov. Celú noc boli v akcii hasiči pri meste Jászberény, ležiacom východne od Budapešti. Podľa agentúry MTI tam počas búrky voda zaplavila ulice a pivnice a vietor vyvrátil niekoľko stromov.

Záplavy trápia aj obyvateľov na severe Rumunska. Voda tam zaplavila niekoľko dedín, strhávala mosty a poškodila na mnohých úsekoch cesty. Najhoršia je situácia v obci Tibeni v župe Suceava. Tam voda vystúpila až do výšky dvoch metrov a dvesto dedinčanov preto hľadalo úkryt na strechách svojich domov.

Na Zakarpatí na západe Ukrajiny podľa ministerstva pre mimoriadne situácie povodne strhli štrnásť drevených mostov a odniesli si so sebou aj stovky metrov riečnej regulácie. V dedine Lopušanka veľká voda podomlela cesty aj dve desiatky domov, časť obyvateľov museli evakuovať.

debata chyba