Čaplovič: Prednosť má slovenčina

V učebniciach národnostných menšín bude mať pri zemepisných názvoch slovenský jazyk prednosť pred jazykom národností. V diskusnej relácii televízie JOJ De facto to povedal vicepremiér Dušan Čaplovič (Smer-SD).

15.10.2008 08:17
Dušan Čaplovič Foto:
Vicepremiér Dušan Čaplovič.
debata

Odmietol tak snahu SMK, aby boli geografické pomenovania uvádzané prioritne vo vyučovacom jazyku. „Dvojjazyčnosť bude zachovaná – najprv oficiálny jazyk, potom jazyk menšiny,“ zdôraznil. Žiakom menšín má táto prax pomôcť lepšie ovládať štátny jazyk. „Za bačovania SMK sa znížila úroveň používania štátneho jazyka na maďarských školách,“ zdôvodnil Čaplovič.

Podpredseda SMK László Szigeti trval na tom, že zo strany vlády sa jedná o porušenie status quo pre maďarskú menšinu. V poriadku podľa neho nie je ani absencia finančnej podpory z eurofondov pre školy s vyučovacím jazykom menšín. Szigeti sa domnieva, že ide o úmyselné kroky zo strany vládnej SNS, ktorej nominant stojí na čele rezortu školstva. „Ak by ste nemali takého koaličného partnera, situácia by bola oveľa kľudnejšia,“ poznamenal smerom k vicepremiérovi.

Čaplovič obvinil SMK, že zneužíva deti a rodičov na vytĺkanie politického kapitálu. „Čím horšie, tým lepšie,“ charakterizoval politiku SMK. Tá sa podľa neho chce dostať do vlády, aby opäť mohla prerozdeľovať finančné zdroje.

Szigeti vidí príčinu zvyšujúceho sa napätia v účasti SNS vo vláde. Vylúčil, že by sa SMK snažila o územnú alebo politickú autonómiu. Vyvolávanie obáv slúži podľa neho výlučne SNS.

debata chyba