Uhliarik odvolal šéfa bratislavských Kramárov za predaj heliportu

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) odvolal z funkcie riaditeľa Univerzitnej nemocnice Bratislava Miroslava Vaďuru a dočasne poveril riadením námestníčku zariadenia Martu Hájkovú. Dôvodom má byť predaj pristávacej plochy pre helikoptéry leteckých záchranárov aj s takmer siedmimi hektármi nemocničného parku na Kramároch. Ministerstvo zároveň začalo rokovať o zastavení odpredaja pozemkov.

26.07.2010 15:47
nemocnica na Kramároch Foto:
Bratislavská nemocnica na Kramároch.
debata

Ako ďalej informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková, ministerstvo vykonalo v súvislosti s predajom kontrolu, ktorá potvrdila, že proces odpredaja nebol v rozpore so zákonom. „Vzhľadom na to, že niektoré skutočnosti vnášajú pochybnosť o výhodnosti predaja, minister k dnešnému dňu odvolal Miroslava Vaďuru z funkcie riaditeľa,“ objasnila.

Štát na predaji pozemkov zarobil podľa Plus 7 dní, ktorý informáciu o predaji priniesol, 5,7 milióna eur. Týždenník informoval, že ak by sa pozemky predávali za trhovú cenu, mali by hodnotu od 30 do 39 miliónov eur. Ako reagoval Vaďura, cenu určil v zmysle legislatívy znalec. „Tvrdenia, že by sa našiel aj záujemca, ktorý by bol ochotný zaplatiť niekoľkonásobne vyššiu cenu, považuje nemocnica za nepodložené. Žiaden takýto záujemca sa neobjavil,“ objasnil. Na margo dohodnutej ceny pripomenul, že kupujúci tiež na seba vzal ťarchu súdneho sporu, ktorý s nemocnicou vedú dedičia predchádzajúceho majiteľa pozemkov.

Vaďura, ako aj politická strana Smer odmietli „politický podtón“ predaja, ktorý naznačil Plus 7 dní. Predaj pozemkov prebehol podľa týždenníka pod taktovkou Smeru. Nominantom tejto strany bol exminister financií Ján Počiatek a aj exminister zdravotníctva Richard Raši. Ten zas vymenoval za riaditeľa UNB Vaďuru, ktorý ho tak vystriedal v kresle po tom, čo sa stal ministrom. Vaďura mu predtým robil ekonomicko-technického námestníka.

debata chyba