Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie. Podľa portálu onet.pl to oznámil Jacek Dobrzyński, hovorca vládneho koordinátora tajných služieb. Poľsko pritom spolupracuje s Českom, čo na internete potvrdila česká kontrarozviedka - Bezpečnostná informačná služba (BIS).

28.03.2024 13:50
debata (83)
Poľský minister zahraničia vyškolil v OSN Rusko
Video
O čom to Rusko rozpráva? Takto v Bezpečnostnej rade OSN zadivil poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. A ruskému veľvyslancovi pri Organizácii Spojených národov Vasilijovi Nebenzjovi dal politicko-historickú lekciu. / Zdroj: Twitter poľskej vlády

Členovia siete chceli podľa ABW usporiadať v EÚ proruské iniciatívy a mediálne kampane s cieľom presadzovať oficiálnu zahraničnú politiku Kremľa, vrátane oslabenia poľskej pozície na medzinárodnej scéne, diskreditácie Ukrajiny a povesti inštitúcií Európskej únie. Poľská kontrarozviedka informovala, že sieť kvôli tomu založila napríklad internetový portál Voice of Europe, „na ktorom sú zverejňované články, komentáre alebo rozhovory s tendenčným, proruským vyznením a spojené so súčasnou medzinárodnou situáciou, vrátane ruskej vojny proti Ukrajine“.

Český premiér Petr Fiala v stredu informoval o zaradení viacerých ruských subjektov na národný sankčný zoznam. Je medzi nimi práve spoločnosť Voice of Europe, ktorá je v Česku zaregistrovaná na poľského občana. Denník N tiež uviedol, že BIS odhalila Ruskom organizovanú sieť, ktorá sa snažila v rôznych európskych krajinách ovplyvniť voľby do europarlamentu.

ABW v súvislosti s vyšetrovaním podnikla prehliadky vo Varšave a v Tychoch v Sliezskom vojvodstve, pri ktorých zaistila 48 500 eur a 36-tisíc dolárov. „Vykonané akcie sú výsledkom medzinárodnej spolupráce s rôznymi európskymi tajnými službami a koordinované najmä s partnermi z Česka,“ uviedla ABW.

„Medzinárodná spolupráca je v súčasnej bezpečnostnej situácii absolútne kľúčová,“ reagoval na informácie o poľskom vyšetrovaní riaditeľ BIS Michal Koudelka na sociálnej sieti X.

Akcia ABW v Poľsku súvisí s prípadom poľského občana, ktorý bol v januári obvinený pre podozrenie zo špionáže v prospech Moskvy. Pohyboval sa vraj v prostredí poľských a európskych poslancov a plnil úlohy, ktoré mu zadávali príslušníci ruských tajných služieb. Týkali sa okrem iného propagandistickej a dezinformačnej činnosti a politických provokácií. Ich cieľom bolo podľa ABW rozšíriť ruský vplyv v Európe.

Marian Repa aktual Čítajte aj Vlastizrada sa vypláca

Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová nedávno pri návšteve Varšavy zdôraznila, že pred voľbami do Európskeho parlamentu je dôležité, aby sa dvadsaťsedmička náležite pripravila na ochranu „pred rôznymi hrozbami, cudzou intervenciou, dezinformačnými kampaňami napríklad zo strany Kremľa“. Poľské Rádio ZET pred pár dňami informovalo, že Jourová s poľskými predstaviteľmi preberala aj „zistenia týkajúce sa volieb na Slovensku, ktoré vyhral Robert Fico (Smer) spájaný s Ruskom, a mechanizmov, aké tam boli použité pri zmanipulovaní volebných výsledkov“.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Česko #vojna na Ukrajine #dezinformačné weby #dezinformácia #ruský agent