Vychádzajúca hviezda českej politiky zhasne za mrežami. Súd potvrdil, že exposlanec znásilnil ženy

Mnohí mu predpovedali sľubnú politickú kariéru, zničil si ju sám násilím spáchanom na ženách. Keď Dominika Feriho pred desiatimi rokmi zvolili za člena Poslaneckej snemovne, mal ešte len 21 rokov. Bol to vekový rekord v ére samostatnej Českej republiky: stal sa vôbec najmladším poslancom. Po nádejnom začiatku však o niekoľko rokov prišiel jeho predčasný koniec na politickej scéne. Objavili sa závažné podozrenia, že Feri si opakovane vynútil sex. Po podaní obžaloby sa stiahol z politiky s tým, že je odhodlaný očistiť svoje meno. Nepodarilo sa mu to. Pôjde do väzenia.

22.04.2024 14:09 , aktualizované: 14:34
Dominik Feri Foto:
Dominik Feri (vľavo) na súde v Prahe 22. apríla 2024
debata (48)

Prvostupňový súd vlani na jeseň poslal Feriho na tri roky do väzenia. Rozsudok bol neprávoplatný, mohol sa odvolať, čo využil. Mestský súd teraz rozhodoval, či potvrdí verdikt súdu nižšej inštancie alebo ho oslobodí spod obžaloby, prípadne či vráti prípad na opakované pojednávanie.

Znásilnenie nie je len to, keď ženu prepadnú na ulici, trest hrozí aj za vynútený sex v manželskej spálni
Video

Feri trval na tom, že je nevinný, hovoril, že mladé ženy klamú o znásilnení. Mestský súd však jeho tvrdeniu neuveril. Potvrdil, že dve ženy znásilnil a v treťom prípade išlo o pokus o vynútený sex. Súd sa stotožnil s prvostupňovým rozsudkom, podľa ktorého si Feri musí odpykať tri roky za mrežami. „Sú zároveň zvýšil odškodnenie obetiam, čo požadovala ich právna zástupkyňa. Prvej žene má zaplatiť 300-tisíc českých korún, ďalšej 150-tisíc plus 33-tisíc za psychoterapiu a tretej 60-tisíc," informoval server iDNES. Dokopy to v prepočte vychádza na 9600 eur.

Feri, ktorý bol politik strany TOP 09, svojho času zaujal aj v zahraničí. Napríklad nemecký denník Die Welt o ho označil nádejného proeurópskeho politika. Feri, ktorý má matku Češku a z otcovej strany zdedil etiópsku krv, sa ocitol vo veľmi nepríjemnej situácii v roku 2021, keď sa na sociálnych sieťach začalo jeho meno spájať so sexuálnym nátlakom na študentky. Viaceré ženy ho obviňovali, že ich prinútil k pohlavnému styku. Išlo o prípady, ktoré sa podľa nich stali v rokoch 2015 – 2020.

Súd v lehote 30 dní doručí Ferimu písomnú výzvu, aby nastúpil do výkonu trestu. Odsúdený môže ešte využiť mimoriadne dovolanie, ktoré však nemá odkladný účinok. Čo sa týka sexu so študentkami, Feri tvrdil, že ak niekedy došlo k pohlavnému styku s nimi, zakaždým to bolo s obojstranným súhlasom. Podľa prokuratúry to však vyzeralo úplne naopak. „Obete sa nachádzali v stave bezbrannosti, až sa podvolili či takpovediac zamrzli," citoval server Novinky z vyhlásenia obžaloby.

Vyšší trest Ferimu nehrozil počas odvolacieho konania, pretože prokurátor po verdikte prvostupňovej justičnej inštancie súhlasil s tromi rokmi väzenia. S rozhodnutím Mestského súdu v Prahe sa exposlanec zmieril: „Sme v právnom štáte a rešpektujem rozsudok, aj keď s ním nesúhlasím," citovala ho Česká televízia.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #znásilnenie #Dominik Feri