Fico žiada odvolanie ministra zdravotníctva

Ak lekári stiahnu svoje výpovede a od 1. decembra sa vrátia k svojim pacientom, Smer im v prípade účasti v budúcej vláde dáva štyri garancie. Na tlačovej besede to uviedol predseda strany Robert Fico.

28.11.2011 16:46
Robert Fico Foto:
Predseda strany Smer Robert Fico
debata (9)

Smer garantuje okamžité zrušenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, zvýšenie platieb za poistencov štátu, permanentný sociálny dialóg za účasti všetkých subjektov zainteresovaných v zdravotníctve a otvorenie otázky prijatia ústavného zákona o zákaze zisku zdravotných poisťovní. Zvýšenie platov lekárov tak Smer priamo negarantuje.

Opätovné zastavenie zisku zdravotných poisťovní vytvára predpoklady na finančné zdroje na riešenie mzdových otázok pre zdravotníckych pracovníkov," povedal v pondelok Fico.

Premiérka Iveta Radičová mohla podľa Fica stlmiť napätie medzi vládou a lekármi. „Mala odvolať ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika, stále túto možnosť má,“ zdôraznil Fico. Týmto krokom by podľa expremiéra dala jasne najavo celej zdravotníckej verejnosti, že nemôže súhlasiť s neprofesionálnym prístupom ministra. „Premiérka mala tiež zabezpečiť, že by v skrátenom legislatívnom konaní boli okamžité zrušené ustanovenia o transformácii nemocníc na akciové spoločnosti,“ dodal. K doterajším rokovaniam vlády s odborármi uviedol, že je to výsledok, keď si sadnú za stôl „neschopná premiérka a tvrdohlavý odborár“.

9 debata chyba