Posledná hodina letu? Seďte ako v škole pred dvadsiatimi rokmi

Mimoriadna osobná prehliadka pred nástupom na palubu. Zákaz vstávať počas poslednej hodiny letu. Viac psov cvičených na hľadanie bômb. Letiská po celom svete zvýšili bezpečnostné opatrenia už deň po tom, čo sa nigérijský cestujúci v piatok pokúsil odpáliť výbušniny v lietadle letiacom do amerického Detroitu, napísala agentúra AP.

27.12.2009 10:36
krídlo, lietadlo, Seagle Air Foto:
Ilustračné foto
debata

Americký úrad pre bezpečnosť letovej prevádzky nespresnil, čo bude od soboty inak. Ani nemusel. Cestujúci vystupujúci z lietadiel zo zámoria hlásia, že nesmeli vstať zo sedadiel počas poslednej hodiny letu. Letecká spoločnosť Air Canada oznámila, že počas poslednej hodiny vo vzduchu nebudú smieť cestujúci pre nič siahať do svojej príručnej batožiny a nebudú smieť mať nič na lone.

Zvýšená ostražitosť nasleduje po tom, čo sa muž z Nigérie pokúsil v lietadle z Amsterdamu odpáliť výbušninu tesne pred pristátím v Detroite. A zosilnené bezpečnostné opatrenia sa už začali prejavovať v podobe meškaní letov.

Sprísnené pravidlá vrátane dôkladnejších prehliadok osôb i batožiny pri odbavení a zákazu prístupu k príručnej batožine pred pristátím lietadla sa všeobecne vzťahujú na medzinárodné lety. Objavujú sa ale už aj informácie o tom, že podobné obmedzenia musia dodržiavať aj cestujúci na amerických vnútroštátnych linkách. Pasažieri letiaci z New Yorku do Tampy sa v sobotu ráno od letušiek dozvedeli, že musia zostať na sedadlách a nesmú mať nič na lone vrátane laptopov či vankúšikov.

Podľa Nehm Klassenovej, ktorá letela v sobotu z Amsterdamu do Washingtonu, nesmeli mať cestujúci pred pristátím nič na lone a hodinu pred pristátím nesmeli otvárať úložný priestor na batožinu nad svojimi hlavami.

„Dôkladne nás prehľadali,“ dodáva Jennifer Allenová, ktorá v sobotu odletela z Amsterdamu do Detroitu. „Nebolo to len rýchle prejdenie rukami, ale pomalé potľapkávanie. Zobrazili všetko v batožine, prezerali vrecká v nohaviciach aj na kabátoch.“

Všetky americké veľké letecké spoločnosti odmietajú o nových pravidlách hovoriť. Incident, ku ktorému došlo počas letu z Amsterdamu, je pripomienkou, že zabezpečenie amerických letísk je len jednou časťou riešenia, hovorí Elaine Dezenskiová, ktorá bola donedávna výkonnou riaditeľkou Globálnej bezpečnostnej iniciatívy Interpolu. „Čím ďalej, tým viac to nie je o tom, čo sa deje na amerických letiskách, ale o tom, čo sa deje mimo USA a o tom, ako sa dá, alebo nedá infiltrovať do systému,“ dodáva.

Cestujúci letiaci do USA z londýnskeho letiska Heathrow dostali textovú správu, ktorá ich upozorňovala, že si do lietadla budú môcť vziať len jednu príručnú batožinu.

Amsterdamskej letisko Schiphol je jedným z najrušnejších v Európe, ktoré prepravuje cestujúcich z Afriky a Ázie do Severnej Ameriky. Už približne rok sa tu testujú skenery, ktoré umožňujú pasažiera „prezrieť skrz šaty“, vidieť povrch tela cestujúcich a skontrolovať, či tam neskrývajú nejaké zbrane. Program skenovanie pasažierov plánuje letisko spustiť v komplexnejšej podobe budúci rok, hovorí hovorca letiska Mirjam Snoerwangová.

debata chyba