Terorista bol skvelý študent, zneškodnil ho producent

Holanďan Jasper Schuringa, ktorý vyrába filmy, sa stal hrdinom skutočného hororu. V lietadle, ktoré smerovalo z Amsterdamu do Detroitu, zabránil nigérijskému teroristovi, aby založil požiar, ktorý mohol pochovať tri stovky cestujúcich a členov posádky.

28.12.2009 06:02
Umar Farúk Abdul Mutallab Foto:
Umar Farúk Abdul Mutallab z Nigérie chcel zničiť lietadlo.
debata

„Najprv som cítil zápach, vzápätí čosi vybuchlo. Neváhal som ani sekundu a preskočil som štyri rady sedadiel obsadené pasažiermi,“ povedal filmový producent Schuringa. Umar Farúk Abdul Mutallab z Nigérie chcel zničiť lietadlo pred pristátím v USA.

Keď Holanďan doskočil k teroristovi, zbadal, že pod nohami mu už vznikol oheň. „Horelo niečo malé, podobalo sa to na fľaštičku od šampónu,“ poznamenal Schuringa. Predmet okamžite spod Nigérijčana odkopol a hasil ho holými rukami. „Mám obviazané dlane, utrpel som popáleniny,“ uviedol.

Schuringa kričal, aby mu podali vodu. S tekutinami sa k nemu vrhli cestujúci aj letušky. „Útočníka sme vzápätí odvliekli do oddelenia pre cestujúcich v prvej triede a dôkladne sme mu prezreli oblečenie, či neskrýva ešte niečo nebezpečné,“ opísal záver zásahu tento filmový producent. Na otázku, čo má vo vrecku nohavíc, terorista pokojným hlasom odpovedal: „Výbušninu.“

Holandský odvážlivec sa necíti ako jediný záchranca, poukazuje na to, že všemožne pomohli aj ďalší na palube. „Keď som sa vracal na svoje sedadlo, všetci mi tlieskali, ja sa však za hrdinu nepovažujem. Urobil som len to, čo bolo nevyhnutné. Dosť som sa chvel, zároveň som bol šťastný,“ dodal Schuringa.

Mutallab počas osudných chvíľ zachoval stále zákerný pokoj. Zatiaľ čo pasažieri vrieskali od strachu, on chladnokrvne mlčal.

Nigérijčan bol usilovný študent, tvrdí o ňom niekdajší pedagóg Michael Rimmer na Britskej škole v Togu, ktorú Mutallab navštevoval v roku 2001. „Vynikajúci, nadšený a milý poslucháč. Spomínam si však, že keď prišla reč na Taliban, keď toto radikálne hnutie ešte bolo v Afganistane pri moci, Umar hovoril, že je to v poriadku. Na rozdiel od iných moslimských študentov, ktorí hovorili o bande násilníkov,“ povedal Rimmer.

debata chyba