Nové letecké dráhy aj škôlky. Sto kilometrov od Ukrajiny rastie najväčšia základňa NATO

Nová vzletová dráha a armádne zázemie, ale tiež výstavba obchodov, škôlok či bytov čaká v rámci rozšírenia rumunskú základňu Mihail Kogalniceanu blízko čiernomorského prístavu Konstanca, kde sú nasadení vojaci NATO. Cieľom projektu je takmer zdvojnásobiť kapacitu základne, ktorá je teraz asi pre 5000 vojakov, a urobiť z nej rozlohou najväčšie zariadenie svojho druhu v Európe. Práce na výstavbe sa už začali, očakáva sa, že sa skončia v roku 2040.

18.04.2024 10:35
debata (16)
Rumunsko čelí ruským dronom. Je NATO pripravené?
Video
,,V reakcii na ruskú agresiu NATO posilňuje svoju prítomnosť od Baltského po Čierne more," tvrdí generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. / Zdroj: NATO

Nový vojenský komplex sa má rozkladať na ploche 2800 hektárov, obývať ho má približne 10-tisíc vojakov NATO a ich rodiny. Projekt rumunskú vládu vyjde na 2,5 miliardy eur, uviedlo podľa portálu Euractiv ministerstvo obrany tejto krajiny.

„Postavia byty pre jednotlivých vojakov či rodiny. Bude tam bloková zástavba, jednotlivé domy, jasle, škôlky, školy, lekárne, všetko potrebné,“ povedal serveru Balkan Insight veliteľ základne Nicolae Cretu. V plánoch sú podľa serveru tiež nemocnice a obchody.

Okrem civilných štruktúr bude modernizované tiež vojenské zázemie. Dvojnásobne sa rozšíri existujúca letisková dráha, pričom NATO plánuje vystavať minimálne ešte jednu ďalšiu, ukazuje schematická mapka rumunskej redakcie serveru Euronews. Cretu rumunskému štátnemu rozhlasu povedal, že je v pláne aj spojenie medzi dvoma existujúcimi dráhami, pojazdové dráhy pre lietadlá a systémy protileteckej ochrany. Už skôr sa podľa neho začali práce na prístupových cestách a rozvodných sieťach.

Litva Eurofighter Typhoon NATO Baltic patrol Čítajte aj Rumunské vzdušné hranice nad Čiernym morom bude strážiť britské letectvo

Na leteckej základni je momentálne nasadených okolo 5000 príslušníkov ozbrojených zložiek, väčšinou amerických vojakov, ale aj z ďalších krajín Severoatlantickej aliancie. Mihail Kogalniceanu preto ani po zdvojnásobení kapacity pravdepodobne nepresiahne počet príslušníkov ozbrojených síl, ktorí sú na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku. Podľa verejne dostupných zdrojov je tam len amerických vojakov – spolu s civilistami a zamestnancami najatými americkou armádou – viac ako 16-tisíc. Rozloha Ramsteinu je 1400 hektárov.

Základňa Mihail Kogalniceanu leží vzdušnou čiarou necelých 100 kilometrov od hraníc s Ukrajinou, ktorá už viac ako dva roky čelí ruskej vojenskej agresii. Rumunsko podľa Balkan Insight v posledných rokoch masívne investovalo do obrany. Pre tento rok bude mať armáda rozpočet vyše 20 miliárd eur, čo je o 45 percent viac ako v roku 2023. Balkánska krajina chce investovať najmä do nákupu modernej výzbroje.

Rusko sa sťažuje na Vytrvalého obrancu NATO
Video
Manévre NATO Steadfast Defender 2024 (Vytrvalý obranca) sú najväčším cvičením Severoatlantickej aliancie za desaťročia. / Zdroj: NATO

Od rozšírenia vojenskej základne si sľubuje najmä silnejšiu bezpečnosťou záruky, uviedlo podľa Euractivu rumunské ministerstvo obrany.

Základňa Mihail Kogalniceanu sa stane „najdôležitejšou stálou vojenskou štruktúrou NATO v bezprostrednej blízkosti konfliktu na Ukrajine“, uviedol geopolitický expert Dorin Popescu. Posilní tiež východné krídlo NATO, a to aj v oblasti Čierneho mora, ktorého časť zaberá ruské námorníctvo.

Bojový vrtuľník Apache 101. výsadkovej divízie... Foto: SITA/AP, Andreea Alexandru
Mihail Kogalniceanu, Constanta, základňa NATO, Rumunsko, Apache, vojaci Bojový vrtuľník Apache 101. výsadkovej divízie Spojených štátov letí nad delostreleckým dielom počas cvičenia na leteckej základni Mihail Kogalniceanu neďaleko čiernomorského prístavu Constanta v Rumunsku 31. marca 2023.
16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Rumunsko #základňa NATO