Niektorí veriaci v Trnave pre odvolanie Bezáka neprišli na omšu

Asi stovka ľudí pred poludňajšou svätou omšou v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave vyjadrila tichý nesúhlas s odvolaním trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka tak, že zostali stáť pred chrámom.

08.07.2012 12:08 , aktualizované: 13:18
Bezák ,petícia Foto:
Ľudia v Katedrále sv. Jána Krstiteľa podpisujú petíciu na podporu odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka.
debata (65)

Práve tieto omše v katedrále najčastejšie celebroval arcibiskup Bezák, pred týždňom tu prečítal aj list o svojom odvolaní. Oveľa viac ľudí však protest proti jeho odvolaniu ignorovalo a na svätú omšu prišli.

Na konci nedeľnej omše bol prečítaný dekrét, ktorým bol menovaný za arcibiskupa trnavskej arcidiecézy biskup J. E. Mons. Ján Orosch. V kostole zároveň pokračovala petícia na podporu Bezáka, ktorú na internete podpísalo už vyše 7 000 ľudí.

Ľudia, ktorí prišli na Univerzitné námestie podporiť Bezáka, sú naďalej šokovaní a nahnevaní, že nepoznajú dôvody jeho odvolania, podľa nich sa šíria iba špekulácie a dohady. Niektorí prirovnávajú mlčanlivý postoj Vatikánu k pomerom, aké vládli v 14. storočí.

Podporu Bezákovi prišiel pred katedrálu vyjadriť aj trnavský evanjelický farár Rastislav Hargaš. Podľa neho sa ľudia len pýtajú, kde je pravda a prišiel sa pýtať aj on. To, že ľudia nevstúpili do kostola, je podľa neho legitímne vyjadrenie názoru. „Ja netvrdím, že v kostoloch je vždy všetko kóšer,“ povedal Hargaš s tým, že zhromaždenia na podporu odvolaného arcibiskupa nie sú namierené proti niekomu, ale za niekoho. Ľuďom, ktorí zostali pred katedrálou, najviac chýbajú dôvody jeho odvolania. Viacerí z nich potvrdili, že sväté omše navštívili v iných trnavských kostoloch.

Organizátori dvoch trnavských zhromaždení na podporu odvolaného Bezáka nemienia v ich organizovaní pokračovať, od všetkých ďalších aktivít sa dištancovali. Ne­deľné protestné nevstúpenie do katedrály bolo organizované na internetovej sociálnej sieti.

Die Presse: Slováci rebelujú proti Vatikánu

Svätý Otec Benedikt XVI. v pondelok 2. júla odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. Za trnavského arcibiskupa bol Bezák menovaný 18. apríla 2009 a vysvätený 6. júna. Až do vymenovania nového pastiera pre Trnavskú arcidiecézu bude jej pastoračným riadením poverený pomocný biskup Ján Orosch ako apoštolský administrátor „sede vacante“. To znamená, že bude podriadený priamo Svätej stolici. Vymenovanie administrátora je dočasným riešením.

Rozruch okolo odvolania Bezáka si všimla aj zahraničná tlač. „Občania rozhorčene protestujú proti Vatikánu a žiadajú vysvetlenie,“ píše rakúsky denník Die Presse. Ako uvádza, také niečo sa na katolíckom Slovensku ešte nestalo. Ešte aj za komunistických čias tam malo slovo miestneho farára väčšiu váhu ako diktát komunistov z Prahy, píše Die Presse. Denník zároveň podotýka, že odvolanie nekonvencionálneho arcibiskupa, ktorý sa okrem iného nebál verejne poukázať na spoluprácu svojho predchodcu Jána Sokola a ďalších bývalých duchovných s ŠTB, prebehlo celkom v starom štýle – bez vysvetlenia.

65 debata chyba