Teroristický útok si objednali Ukrajinci a máme dôkaz, tvrdí Moskva. USA: Nezmysel. Islamisti zas a znova priznali zodpovednosť

Ruský vyšetrovací výbor uviedol, že získal dôkazy o väzbe medzi páchateľmi nedávneho teroristického útoku v Krasnogorsku pri Moskve a Ukrajinou. Podľa vyjadrenia výboru útočníkom poskytli hotovosť a financie v kryptomenológii ukrajinskí nacionalisti, napísala ruská agentúra RIA Novost.

28.03.2024 16:36 , aktualizované: 23:22
debata (78)
Chlapec, hrdina - zachránil ľudí pred teroristami
Video

Moskva, ktorá vedie na Ukrajine od februára 2022 rozsiahlu vojenskú kampaň, už skôr naznačovala, že útočníci boli napojení na Ukrajinu. K útoku, ktorý si vyžiadal najmenej 143 mŕtvych, sa však opakovane prihlásila teroristická organizácia Islamský štát, Kyjev akékoľvek väzby dôrazne poprel.

APTOPIX Russia Belarus Čítajte aj Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby. Tvrdenie ruského vyšetrovacieho výboru o zodpovednosti Ukrajiny má Washington za „nezmysel“. Spojené štáty opakovane ruské bezpečnostné služby varovali pred teroristickou hrozbou a koncerty uvádzali ako možné ciele, cituje Kirbyho agentúra Reuters.

Traja zo štyroch podozrivých v nedeľu pred...
Všetkým trom hrozí doživotný trest odňatia...
+1Moskovský súd obvinil Dalerdžona Mirzojeva...

Ruskí vyšetrovatelia tvrdia, že páchatelia teroristického útoku dostali z územia Ukrajiny „značné sumy“, ktoré použili pri príprave útoku na koncertnú sieň, napísal list Kommersant. „Na základe práce so zadržanými teroristami, preskúmaní u nich zhabaných technických zariadení a analýze informácií o finančných transakciách boli získané dôkazy o ich spojení s ukrajinskými nacionalistami,“ uviedol podľa Kommersantu ruský vyšetrovací výbor.

IS-K, Islamský štát, hrozba, plagát Islamistov Čítajte aj Pomstíme mučenie Tadžikov, zaútočíme opäť, vyhráža sa Islamský štát. Krivé obvinenia Ukrajiny ohrozujú Rusov

Štyria hlavní podozriví boli údajne počas masakru pod vplyvom drog. Uviedla to vo štvrtok tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na ruskú štátnu agentúru TASS. „To, aké drogy či psychotropné látky užili, určí odborník," napísala TASS a citovala vyšetrovateľov.

Správa agentúry naznačuje, že podozriví páchatelia mohli byť pod vplyvom drog nielen v deň samotného útoku, ale aj predtým. Štyria podozriví útočníci zmeškali posledný termín odvolania proti zatykačom, uviedol súd vo vyhlásení.

Putin neprišiel

Líder Kremľa Putin ani týždeň po jednom z najhorších teroristických útokov v ruských dejinách nenavštívil miesto zločinu.

rusko-teroristicky-utok-crocus-city-hall-moskva Čítajte viac BBC: Ľudia si pri útoku v Moskve museli pomôcť sami. Elitné jednotky prišli hodinu a pol po streľbe, záchranári ešte neskôr

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov reagoval na otázku, prečo to Putin ešte neurobil, vysvetlil, že prezident nechce narušiť vyšetrovanie a odpratávacie práce.

Putin vyjadril sústrasť rodinám obetí a úrady sľúbili finančné odškodnenie pre zranených a pozostalých.

Moskva sa snaží o šírenie „absurdnej propagandy“, uviedol hovorca Bieleho domu.

Kirby v súvislosti s ruskými vyhláseniami prítomným novinárom rozprával o svojom strýkovi poľnohospodári, ktorý „hovoril, že najlepší obchodníci s hnojom mali často svojich vzoriek plné ústa,“ píše agentúra AFP. „Zdá sa, že ruskí predstavitelia sú dosť dobrí obchodníci s hnojom,“ cituje Kirbyho AFP.

Islamský štát sa znovu prihlásil k útoku

K útoku sa dnes znovu prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Píše to agentúra Reuters s odkazom na vyhlásenie hovorcu skupiny na sociálnych sieťach. Už krátko po piatkovom útoku sa k činu prihlásil Islamský štát-Chorásán, čo je afganská odnož tejto organizácie. Na internete zverejnila aj zábery, ktoré údajne urobil jeden z útočníkov.

V dnešnom odkaze hovorca skupiny okrem iného vyzýva priaznivcov Islamského štátu, aby útočili na „križiakov“, čím IS označuje ľudí iných ako moslimské viery, v USA, Európe a Izraeli.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok v Moskve