Piatková polnoc bola rozhodujúcim okamihom sčítania

Piatková polnoc je čas, keď budú môcť obyvatelia Slovenska začať vypĺňať sčítacie formuláre. Posledným dňom, keď tak budú môcť ešte urobiť, je 6. jún. Ten, kto sa rozhodne sčítať sa elektronicky, musí formuláre vyplniť a poslať najneskôr do 29. mája.

21.05.2011 09:45
sčítanie obyvateľstva, sčítací komisár Foto:
Od 13. mája začali slovenské domácnosti navštevovať sčítací komisári, ktorí obyvateľom odovzdávali formuláre Sčítania obyvateľov, domov a bytov. Na snímke sčítací komisár odovzdáva tlačivá v Košiciach.
debata (3)

Vyplniť sčítacie formuláre úplne, správne, pravdivo a včas je povinnosť, ktorá nám všetkým vyplýva zo zákona. Nezisťujú sa ním iba údaje o počte obyvateľov, ale aj o ich demografickej, kultúrnej, vzdelanostnej, sociálnej a ekonomickej situácii, o štruktúre domového a bytového fondu.

Prečítajte si všetko o sčítaní obyvateľstva

„Výsledky zo sčítania budú slúžiť na prípravu kvalifikovaných prognóz a počas najbližších desiatich rokov sa stanú relevantným podkladom na tvorbu politík v rôznych oblastiach života od najvyšších úrovní až po najnižšie,“ hovorí Zuzana Štukovská z odboru štatistiky obyvateľstva Štatistického úradu SR.

Zrejme to je aj jedným z dôvodov, prečo je záujem ľudí o sčítanie taký veľký. „Ak by sme vychádzali z počtu telefonických a e-mailových otázok, môžem potvrdiť, že sčítanie je top témou týchto dní. Je to pochopiteľné, sčítanie je a vždy bolo nielen najvýznamnejšie, najrozsiahlejšie, ale aj najdiskutovanejšie štatistické zisťovanie,“ vysvetľuje Štukovská.

S cieľom poskytnúť čo najviac informácií zriadil Štatistický úrad až do 6. júna pre verejnosť informačnú linku s číslami: 02 321 01 040. Pred číslo 321 11 40 je potrebné zadať príslušnú predvoľbu podľa miesta, z ktorého účastník telefonuje, a to aj pri volaní z pevnej linky. Na internetovej stránke www.scitanie2011.sk sú k dispozícii aj infolinky na pracoviská Štatistického ú­radu.

Hrozí zneužitie údajov?

Mnohí ľudia majú obavu zo zneužitie údajov. Internetom sa totiž šíri správa o tom, že ide o zlepšené praktiky štátnej bezpečnosti.

„Ide o dezinformácie. Odporcovia sčítania sa odvolávajú na zákon o ochrane osobných údajov, ktorý zakazuje spracúvať osobné údaje odhaľujúce rasový alebo etnický pôvod, politické názory, náboženskú vieru alebo svetonázor, členstvo v politických stranách alebo politických hnutiach, v odborových organizáciách a údaje týkajúce sa zdravia alebo pohlavného života. Ľudia sa však nemusia obávať straty anonymity. Sčítacie formuláre aj po vyplnení zostanú anonymné. Pri sčítaní sa nezisťuje meno, priezvisko, ani rodné číslo, ktoré by umožnili priamu identifikáciu,“ vysvetľuje Štukovská. Vo formulároch sa neuvádza adresa ani sa nepodpisuje.

Je pravda, že Štatistický úrad zisťuje niektoré z týchto údajov, ale ich ochranu zabezpečuje zákonom o sčítaní a zákonom o štátnej štatistike. Nielen osobné, ale všetky zisťované údaje chráni ako dôverné štatistické údaje. „Odporcovia sčítania účelovo zabúdajú na niektoré paragrafy zákona o ochrane osobných údajov, ktoré umožňujú spracovanie takto zhromaždených osobných údajov na historické, vedecké alebo štatistické účely vo verejnom záujme. Štatistický úrad takto získané údaje anonymizuje a po skončení sčítania ich, v súlade so zákonom, zlikviduje,“ vraví Štukovská.

Sčítací komisár má k dispozícii len osobitný formulár s predtlačenými menami a priezviskami obyvateľov v jeho sčítacom obvode. Potrebuje ho preto, lebo má povinnosť klásť obyvateľom aj otázky súvisiace so vzťahmi medzi členmi domácnosti. Mená a priezviská z tohto formuláru sa však nebudú ďalej spracúvať, budú použité iba na vytvorenie vzťahov medzi členmi domácnosti.

Zákon o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2011 priamo uvádza povinnosť vytvoriť pre sčítanie číselný identifikátor obyvateľa na vyplnenie sčítacieho tlačiva a zabezpečiť doručenie úradne pridelených číselných identifikátorov obyvateľov do obce.

„Keďže sčítať sa bude možné v tomto roku prvýkrát v histórii nielen klasicky – vyplnením tlačeného sčítacieho formuláru, ale aj elektronicky (na adrese www.e-scitanie.sk alebo prostredníctvom stránky www.scitanie2011.sk), práve z tohto dôvodu bolo potrebné vytvoriť identifikátory výlučne na účel sčítania,“ vysvetľuje. Ich funkciou je zabrániť vzniku duplicít pri sčítaní, ak by sa náhodou niekto sčítal obidvoma spôsobmi (v listinnej podobe aj v elektronickej forme), resp., ak by sa sčítal v mieste trvalého bydliska na originálny identifikátor a zároveň v mieste, kde sa obvykle zdržiava, na rezervný identifikátor.

K „spárovaným“ údajom má prístup len presne vymedzený okruh zamestnancov Štatistického úradu SR a dodávateľa projektu automatizovaného spracovania výsledkov sčítania, ktorí sú viazaní obmedzeniami vyplývajúcimi z príslušných zákonov (zákona o sčítaní a zákona o štátnej štatistike) a prísnym režimom bezpečnostného projektu. Na korektné spracovanie zistených údajov, ako aj pre samotné elektronické sčítanie je identifikátor nevyhnutný.

Ako sa sčítame

Na sčítanie sa použijú tri formuláre. Tlačivo A – údaje o obyvateľovi vyplní každý obyvateľ. Obsahuje 24 otázok o bydlisku, narodení, rodinnom stave, štátnej príslušnosti a národnosti, vzťahu medzi členmi domácnosti, zamestnaní, vzdelaní, materinskom jazyku, počítačovej znalosti či vierovyznaní. Formulár B s údajmi o byte, ktorý má 16 otázok, vyplní jedna osoba za celú domácnosť. Tlačivo C s údajmi o dome vypíše vlastník alebo správca domu za všetkých jeho obyvateľov.

Elektronické sčítacie formuláre v slovenčine, angličtine a v jazykoch národnostných menšín budú sprístupnené po rozhodujúcom okamihu sčítania, ktorým je polnoc z piatka 20. mája na sobotu 21. mája. Do nich bude možné zapisovať údaje aktuálne k tomuto dátumu. Z tohto dôvodu je možné aj tlačené sčítacie formuláre začať vypĺňať najskôr v tento deň.

„Vzhľadom na to, že elektronické sčítanie potrvá len do 29. mája, doručovanie sčítacích formulárov a identifikátorov sčítacími komisármi sa nezaobíde bez aktívnej spolupráce s obyvateľmi,“ konštatovala Štukovská. Dodala, že tí, ktorí si do 20. mája neprevezmú v mieste bydliska od sčítacieho komisára identifikátory a sčítacie formuláre, by mali po tomto dátume kontaktovať príslušný obecný, mestský alebo miestny úrad.

Obyvateľov, ktorí sa sčítajú elektronicky, sčítací komisár už druhýkrát nenavštívi a nebude mať ani prístup k elektronicky vyplneným sčítacím formulárom. Obyvateľ ich zo svojho počítača odošle priamo do databázy Štatistického úradu SR. Všetci, ktorí sa nesčítajú elektronicky, musia vyplniť tlačené formuláre.

Sčítanie – právo alebo povinnosť?

* Sčítanie patrí medzi najrozsiahlejšie štatistické zisťovania, ktoré sa tradične v Európe, ale aj v iných krajinách sveta realizujú v desaťročných intervaloch.

* Pre každého občana je príležitosťou a právom prispieť k tvorbe uceleného obrazu o demografickej a sociálnej situácii i životných podmienkach obyvateľstva. Tento obraz je potrebné poznať okrem iného aj preto, aby bolo možné prognózovať ďalší vývoj spoločnosti.

* V sčítacích tlačivách neexistujú žiadne povinné a nepovinné otázky. Sú len tzv. povinné a odvodené témy, ktoré sa podľa nariadenia Európskeho parlamentu o sčítaní obyvateľov, domov a bytov museli alebo mohli zapracovať do sčítacích tlačív. Odpovedať na všetky otázky v sčítacích tlačivách je povinnosť, ktorá vyplýva zo zákona o sčítaní obyvateľov, domov a bytov.

zdroj: statistics.sk

3 debata chyba