História sčítania obyvateľov, domov a bytov

Sčítanie ľudu (súpis obyvateľstva, konskripcia, cenzus) patrí medzi štatistiky s najdlhšou históriou. Zisťovanie stavu a štruktúry obyvateľstva, teda v podstate demografická štatistika, existovalo skôr, ako vôbec vznikla nejaká demografická teória.

22.05.2011 12:00
sčítanie obyvateľov Foto:
Ilustračné foto
debata
  • Súpisy v Uhorsku sa začali v roku 1784 a opakovali sa v dvojročných obdobiach.
    • Sčítanie ľudu v roku 1857 sa považuje za prechod medzi feudálnymi súpismi a modernými sčítaniami. Sčítanie sa uskutočnilo po prvý raz k jednému termínu – k 31. októbru 1857.

Prečítajte si všetko o sčítaní obyvateľstva

  • Prvé moderné sčítanie sa uskutočnilo v roku 1869 a ním sa začína nové obdobie populačných cenzov na našom území. Zákon z 29. marca 1869 určil, že sčítanie sa bude robiť vždy k 31. decembru v rokoch končiacich nulou, a to (s výnimkou roku 1869) v roku 1880, 1890, 1900 a 1910. Počínajúc rokom 1869 sa sčítanie uskutočňovalo podľa zásad, ktoré boli stanovené medzinárodnými štatistickými kongresmi – prvý bol bruselský kongres v roku 1853.
    • Prvé československé sčítanie sa datuje k 15. februáru 1921.
    • Sčítanie v roku 1921 a aj nasledujúce v roku 1930 boli v podstate pokračovaním rakúskych sčítaní, napriek tomu, že prinášali nové poznatky i niektoré nové metódy.
    • Potreba štatistických údajov vyvolaná veľkými povojnovými zmenami v počte a v štruktúre obyvateľstva bola dôvodom na vykonanie stručných súpisov obyvateľstva ešte pred všeobecným sčítaním ľudu plánovaným na rok 1950. Súpisy sa uskutočnili k 4. októbru 1946 na Slovensku a k 22. máju 1947 v českých krajinách. V tomto prípade však nešlo o sčítanie v chápaní všeobecného cenzu – cieľom týchto súpisov bolo, okrem zistenia celkového počtu obyvateľov, na Slovensku predovšetkým získať podklady o pracovných silách a spresniť informácie pre zásobovanie obyvateľstva.
    • Sčítanie k 1. marcu 1950 úzko nadväzovalo na to z roku 1930. Bolo spojené so sčítaním domov a bytov a súčasne sa uskutočnil aj súpis priemyselných a živnostenských podnikov a súpis poľnohospodárskych podnikov.
    • Sčítaním ľudu v roku 1961 sa začína nová etapa československých populačných cenzov. Uskutočnilo sa k 1. marcu 1961 a jeho výsledky po prvýkrát v histórii sčítaní predstavujú integrovaný cenzus so vzájomným prepojením údajov o obyvateľstve, domácnostiach, bytoch a domoch. Toto spojenie prinieslo celkom novú kvalitu údajov a výrazne rozšírilo možnosti ich využitia.
    • Ďalšie sčítania ľudu, ktoré boli k 1. decembru 1970 a k 1. novembru 1980.
    • Sčítanie ľudu, domov a bytov v roku 1991 bolo posledné v rade tých československých. V porovnaní s predchádzajúcimi sčítaniami bola pri jeho organizovaní, spracovaní a publikovaní výsledkov využitá moderná výpočtová technika, obsah sčítania bol obohatený o zisťovanie náboženského vyznania a bola rozšírená škála zisťovaných národností (po prvý raz bola osobitne sledovaná rómska národnosť).

Fakty o sčítaní

* V roku 2011 sa sčítanie obyvateľov, domov a bytov po prvý raz uskutoční vo všetkých členských štátoch Európskej únie naraz pri využití rovnakých, respektíve porovnateľných definícií zisťovaných údajov. Toto sčítanie bude zároveň súčasťou celosvetového programu, ktorý koordinuje Organizácia Spojených národov.

* na Slovensku sa týka všetkých obyvateľov okrem cudzincov požívajúcich diplomatické výsady a imunitu

* do sčítania budú zaradení aj cudzinci, ktorí budú v rozhodujúcom okamihu sčítania na území Slovenska. Ak sa zdržia menej ako 90 dní, poskytnú údaje len v obmedzenom rozsahu. Sčítanie sa ďalej vzťahuje na každú budovu určenú na bývanie alebo na inú budovu obývanú v rozhodujúcom okamihu sčítania a na byty.

* vykonajú ho sčítací komisári

* novinkou je možnosť elektronického vyplnenia sčítacích formulárov

* skôr ako začnete vyplňovať tlačivá, prečítajte si vysvetlivky

* tlačivá neskladajte a vypĺňajte modrým perom

* po sčítaní sčítací komisár opäť navštívi vašu domácnosť

* pomôže vyplniť tlačivá osobám, ktoré ho o to požiadajú

**
Prečo sa oplatí sčítať**

* Sčítanie je zdrojom informácií o obyvateľstve, jeho sociálnych a ekonomických charakteristikách, ako aj o domovom a bytovom fonde. Údaje, ktoré poskytne, nie je v súčasnosti možné získať z iných zdrojov. Týka sa to napríklad údajov o vzdelaní, ekonomickej aktivite, dochádzke za prácou a do školy či o úrovni bývania.

* Zapojiť sa do sčítania znamená zvýšiť reprezentatívnosť údajov, ktoré sú nevyhnutné pre rozhodovacie procesy na všetkých úrovniach spoločnosti a pri prognózovaní jej vývoja.

* Zapojiť sa znamená prispieť k vytvoreniu porovnateľných údajov o obyvateľoch Európskej únie, ich demografickej, kultúrnej, vzdelanostnej, sociálnej a ekonomickej štruktúre, o úrovni ich bývania a štruktúre domového a bytového fondu.

zdroj: statistics.sk

debata chyba