Fico finančné skupiny zo zdravotníctva nevyštval

Premiér Robert Fico na začiatku volebného obdobia vyhlásil otvorenú vojnu finančným skupinám. "Mám ich rád ako koza nôž," hovorieval o nich pred dvomi rokmi. V zdravotníctve si jeho vláda predsavzala, že poisťovniam, ktoré ovládajú finančníci, zabráni v nehospodárnom nakladaní s verejnými peniazmi.

24.02.2010 05:53
Zdravotná poisťovňa Dôvera Foto:
Zdravotná poisťovňa Dôvera
debata

Vznikol zákon, ktorý poisťovniam obmedzil použitie zisku. „To je veľmi jednoduché podnikanie, nech si idú zarábať inde a nie na verejných zdrojoch,“ odkázal Fico.

Aj napriek tomu si však skupina Penta počas jeho vlády posilnila svoje postavenie v zdravotníctve. Vlani kúpila zdravotnú poisťovňu Apollo a získala tým asi 25-percentný podiel na trhu. Fico o tom nezorganizoval ani jednu tlačovku a z jeho úst nevyšlo ani slovo kritiky.

Diskutujte: Priame platby pacientov sa zvýšili. V čom bola zdravotná starostlivosť drahšia pre vás?

Po spojení dvoch štátnych poisťovní Spoločnej a Všeobecnej zdravotnej budú teraz trh ovládať jedna štátna poisťovňa a Dôvera, ktorú vlastní Penta. V systéme funguje ešte menšia súkromná zdravotná poisťovňa Union, jej podiel na trhu je len okolo sedem percent. Premiér dnes tvrdí, že je s týmto stavom spokojný.

Penta sa k poisťovni Apollo dostala až po tom, čo väčšinový podiel najprv kúpil český Agel. Ten je spájaný so Smerom. Jeho distribučná firma Martek Medical totiž vstúpila na trh tak, že odkúpila farmaceutické firmy, v ktorých pôsobil súčasný predseda parlamentu Pavol Paška. Martek potom bez súťaže získal výhodnú zákazku na dodávku liekov v štátnej Všeobecnej zdravotnej. Agel vlani predal svoj podiel v poisťovni práve Pente.

Medzi finančnými skupinami, ktoré sa ešte pred štyrmi rokmi chystali podnikať, bola aj J&T. Tá časom z trhu úplne odišla. Skúšala šťastie s novou poisťovňou Európska zdravotná. Po tom, čo parlament prijal zákon, ktorý obmedzil použitie zisku v zdravotných poisťovniach, Európska zdravotná skončila. „Zmeny v legislatívne priniesli rozčarovanie,“ povedal hovorca skupiny Maroš Sýkora.

debata chyba