Fico: V EÚ sa nič katastrofálne nestalo

Téma odmietnutia lisabonskej reformnej zmluvy EÚ írskymi voličmi by na nadchádzajúcom samite EÚ nemala zatieniť debatu o rastúcich cenách potravín či ropy. Vyslovil sa za to premiér Robert Fico, podľa ktorého únia môže fungovať na základe existujúcich zmlúv. "Mrzelo by ma, keby sme dali na bok to, čo je pre ľudí dnes podstatné a dôležitejšie, to znamená ropa alebo potraviny, ako nejaké vnútorné pravidlá fungovania EÚ," vyhlásil Fico pred novinármi.

14.06.2008 18:12
Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Odhadol však, že pre niektorých politikov budú na schôdzke čelných predstaviteľov krajín EÚ vnútorné pomery únie významnejšie.

„Sám čakám ako bude nastavený program (samitu), ale veď nič také katastrofálne sa nestalo. Máme zmluvy z Nice, ktoré upravujú vnútorné pomery EÚ, pôjdeme podľa starých dokumentov,“ poznamenal premiér.

Slovenská diplomacia napriek odmietnutiu zmluvy v írskom referende ešte v piatok vyzvala na pokračovanie ratifikačného procesu. Pre platnosť dokumentu, ktorý má zreformovať pravidlá fungovania inštitúcií rozšírenej únie, sa vyžaduje jeho odsúhlasenie všetkými členskými krajinami EÚ. Podľa Fica je potrebné zvážiť, či existuje opravný prostriedok v Írsku proti štvrtkovému rozhodnutiu tamojších voličov.

Schvaľovanie reformnej zmluvy sa tento rok komplikovalo aj na Slovensku. Opozičné strany v parlamente najprv odmietali podporiť dokument na protest proti vládnemu návrhu tlačového zákona. Od opozičného bojkotu sa však neskôr odpútala Strana maďarskej koalície, ktorá vládnym stranám pomohla v Národnej rade zhromaždiť potrebnú ústavnú väčšinu hlasov na odsúhlasenie zmluvy. Jej ratifikáciu v krajine v máji zavŕšil svojim podpisom prezident Ivan Gašparovič.

debata chyba