Bugár chce alternatívu, ale Smer nevylúčil

Po fiasku s projektom Ľudová platforma sa časť pravice opäť pokúša o užšiu spoluprácu. Nemá však ísť o široký počet rozbitých opozičných strán, ale výlučne o trojicu Most-Híd, KDH a Sieť. S takouto iniciatívou vyšiel včera predseda Mostu-Híd Béla Bugár s tým, že majú byť spoločnou alternatívou k jednofarebnej vláde Smeru po parlamentných voľbách v roku 2016.

03.11.2015 12:30
Béla Bugár Foto: ,
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár
debata (49)

Jeho plány však narážajú na viacero prekážok. Trojica strán v prieskumoch stráca na Smer viac ako desať percent a nedokázala by zostaviť väčšinovú vládu. Bugár jasne nevylúčil, že po voľbách by so Smerom do vlády jeho strana nevstúpila. Zdá sa tiež, že Sieť sa nebude tlačiť do spolku s KDH a Mostom-Híd, ak o sebe tvrdí, že je generáciou nových politikov.

Bugár o alternatíve svojej strany spolu s KDH a Sieťou hovorí od marca tohto roka. V prieskumoch sa však spomínané strany neblížia k možnosti, že by v parlamente obsadili potrebných 76 kresiel. V poslednom prieskume agentúry Polis by Smer získal 78 poslaneckých mandátov. Naopak, Sieť, Most-Híd a KDH len 56. Ak by ešte tieto strany potrebovali ďalšieho koaličného partnera a mali by na výber medzi Obyčajnými ľuďmi alebo SaS, tak sa pravdepodobnosť vzniku pravicovej vlády priblíži k nule pre jej nestabilitu. Navyše SaS sa pohybuje na hranici zvoliteľnosti, jej vstup do parlamentu tak nie je istý, rovnako ako Matovičovi Obyčajní v spojení s Lipšicovou Novou.

Podľa politológa Michala Horského štandardné strany môžu na základe Bugárovej iniciatívy vytvoriť alternatívu, ktorá by vytlačila na okraj politických trpaslíkov a tzv. parlamentné smeti. „Zároveň by zavedené opozičné strany mohli získať isté percentá podpory voličov, predovšetkým však dve kresťansko-demokratické partaje KDH a Sieť by museli preklenúť osobné animozity, ktorých korene pramenia v odchode alfasamcov z KDH, čo sa v tomto momente zdá byť ešte stále neprekonateľná prekážka,“ povedal Horský. Podľa neho sa aliancii troch strán súčasne neuzatvára ani možnosti povolebnej koalície s hocikým, a teda aj so Smerom, a marginalizuje strany ako Obyčajní ľudia, Nova, Sas či SDKÚ.

Trojica strán nemá podľa Bugára dostať podobu predvolebnej koalície a ani písomného záväzku. Šéf Mostu-Híd priamo neodpovedal ani na otázku, či hovorí nie Smeru po voľbách. Tvrdil, že chce rozmýšľať pozitívne a o inej alternatíve ako o spomínanej trojke nebude špekulovať. Už v najbližších dňoch sa chystá líder Mostu-Híd rokovať s KDH a so Sieťou. Kresťanskí demokrati si podľa ich hovorkyne dokážu predstaviť základ budúcej vlády s Mostom-Híd a so Sieťou. „Naším cieľom nie je Smer dopĺňať, ale nahradiť,“ tvrdí KDH.

Veľmi zvláštnu reakciu vydal včera k Bugárovmu návrhu Prochádzka. Namiesto priamej odpovede poetizoval. Keďže je čas zazimovať záhradu, vyjadril sa Procházka, pozve šéfa Mostu-Híd na zimný strih stromčekov a preberú aj politické témy. Procházka si včerajší návrh Bugára vysvetlil tak, že líder Mostu-Híd má obavu „ako to vyzerá u mňa na dvore“. Šéf Siete tiež bez vysvetlenia vyhlásil, že ak má verejnosť uveriť možnosti vzniku pevnej a súdržnej zostavy, je nevyhnutné, aby všetky jej "potenciálne súčasti boli schopné aspoň minimálnej zdržanlivosti v prejavoch nevraživosti voči svojim prípadným partnerom“.

Politológ Horský považuje reakciu KDH za ústretovú, naopak, reakciu šéfa Siete za zmätočnú. „Záverečný nevraživý tón Siete možno chápať aj tak, že sa usiluje nájsť ešte tzv. štvrtú cestu. Ani nie so Smerom, ani nie so zavedenými stranami, ani nie s parlamentným smetím, ale chce osloviť voliča, ktorý by hlasoval proti všetkým,“ uviedol politológ.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Most-Híd #Sieť