Za Smer nebudú kandidovať viacerí ministri

Vládny Smer nepočíta s viacerými členmi vlády ako s kandidátmi na poslancov v marcových parlamentných voľbách. Podľa informácií Pravdy by nemali kandidovať ministri zdravotníctva Viliam Čislák, hospodárstva Vazil Hudák, spravodlivosti Tomáš Borec a školstva Juraj Draxler.

01.12.2015 10:25
debata (87)

Informácie spred niekoľkých týždňov však hovorili o tom, že Draxler kandidovať bude. Kandidačnú listinu by malo v utorok večer schváliť predsedníctvo Smeru. Snem strany v sobotu v Nitre sa už kandidátmi do volieb zaoberať nebude.

Na kandidačnej listine podľa agentúry Sita nebude ani krajská predsedníčka Smeru v Trnave Renáta Zmajkovičová. Túto informáciu Pravde potvrdil aj zdroj z vedenia strany. Zmajkovičová bola šéfkou dozornej rady v piešťanskej nemocnici, po prevalení kauzy CT prístroja odišla z tejto funkcie a vzdala sa aj miesta podpredsedníčky parlamentu. Zostala len radovou poslankyňou.

Informácia, že kandidovať nebude bývalý šéf parlamentu a podpredseda Smeru Pavol Paška, je známa už niekoľko týždňov. Z funkcie predsedu parlamentu odstúpil pred vyše rokom v novembri. Súčasne sa vzdal aj mandátu poslanca. Dôvodom bola spomínaná kauza nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu. Opozícia ho vtedy obvinila, že stál v pozadí obchodu, čo však on odmietal.

Do parlamentu majú namierené na kandidátke Smeru viaceré nové tváre. Jednou z nich je minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Ten je popri premiérovi Robertovi Ficovi, ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi či ministrovi financií Petrovi Kažimírovi kľúčovou postavou na bilbordoch strany, ktoré už dlhšie visia po Slovensku.

Ďalšími kandidátmi majú byť šéf tlačového odboru Úradu vlády a bývalý novinár Erik Tomáš, štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, ale aj štátni tajomníci rezortu dopravy František Palko či rezortu hospodárstva Rastislav Chovanec a Miroslav Obert. Kandidovať má tiež Branislav Bačík, šéf Fondu národného majetku, ktorý na konci roka zanikne.

Zo súčasných poslancov Smeru končí v parlamente poslankyňa Viera Tomanová, ktorá sa uchádza o miesto ombudsmanky pre deti. Rovnako aj Mojmír Mamojka, kandiduje na miesto sudcu Ústavného súdu. Poslancami nemajú byť ani Iveta Lišková, Ivan Varga či Viera Mazúrová.

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #parlamentné voľby #kandidátka