Strana Sieť utrpela vo voľbách porážku

Prieskumy dávali strane Sieť druhé miesto a jej predseda Radoslav Procházka sa netajil ambíciou zostavovať vládu. Začiatok volebnej noci sa niesol v duchu dobrej nálady a veľkých očakávaní.

06.03.2016 04:15
debata (10)
Predseda strany Sieť Radoslav Procházka sa... Foto: Viera Hebertová, Pravda.sk
voľby 2016, Sieť, Radoslav Procházka Predseda strany Sieť Radoslav Procházka sa poďakoval všetkým, ktorí prišli voliť a zvlášť voličom Siete.

Na prvý pohľad trochu unavený líder Siete na úvod volebného večera pozdravil prítomných a s novinármi žoviálne žartoval. Ďakoval, hovoril o pokore, zopakoval, že cieľom strany je mandát od voličov na vytvorenie novej vlády. „My budeme vďační za každé jedno miesto,“ dodal Procházka a ešte ani netušil, koľko pravdy v týchto slovách bude.

Keď sa na veľkej obrazovke objavili výsledky, ktoré vyplynuli z prieskumu pred volebnými miestnosťami, tzv. exit poll, prítomní márne za prvým Smerom hľadali Sieť. Tú prvé prieskumy posadili až na siedmu priečku so ziskom 11 mandátov. Nálada v hoteli v centre Bratislavy išla pod bod mrazu. Pred novinárov až po chvíli predstúpil prvý podpredseda strany Sieť Andrej Hrnčiar a sucho konštatoval, že exit poll sa môže mýliť, čoho svedkami sme boli už v roku 2010 a vedenie strany Sieť si počká na prvé oficiálne čísla.

Podpredseda strany Sieť Andrej Hrnčiar. Foto: Viera Hebertová, Pravda
andrej hrnciar, siet Podpredseda strany Sieť Andrej Hrnčiar.

A veru, že sa načakali. Štatistický úrad volebnú noc poriadne zdramatizoval. V nedeľu o pol tretej ráno bola spočítaná necelá pätina hlasov. Vedenie strany sa stiahlo do úzadia a poredšie to vyzeralo aj v sále. Dokonca v istej chvíli sa zdalo, že novinárov je na mieste viac ako členov Siete. Pripomeňme, že do volebného štábu strany sa akreditovalo až 92 žurnalistov.

Členovia a priaznivci Siete boli celý večer skúpi na slovo a tak len postávali, diskutovali alebo jednoducho iba jedli.

Okolo tretej hodiny ráno predstúpilo vedenie strany Sieť opäť pred prítomných. „Vo mne sa mieša sklamanie z odhadu výsledku spolu s vďačnosťou za každý hlas, ktorý sme dostali,“ povedal Procházka. Zrátaná bola síce stále iba tretina hlasov a Sieť balansovala nad 5 percentami, no v porovnaní s prieskumami aj Radoslav Procházka hovoril o volebnom neúspechu. Čo alebo kto je jeho príčinou, bude strana analyzovať v pondelok.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby #Radoslav Procházka #Sieť #voľby 2016