Lietadlo bolo úplne v poriadku

Šéf ruských vyšetrovateľov leteckého nešťastia pri Smolensku Alexander Bastrykin vylúčil technickú chybu ako príčinu nehody. Tento záver podľa neho potvrdzujú údaje získané z čiernych skriniek stroja typu Tupolev Tu-154. "Nahrávky potvrdzujú, že lietadlo nemalo technické problémy," povedal Bastrykin na stretnutí s premiérom Vladimirom Putinom, ktorý je poverený vyšetrovaní havárie poľského vládneho špeciálu.

11.04.2010 09:34 , aktualizované: 10:59
Lech Kaczynski - havária Foto:
Lech Kaczynski - havária
debata

Všetko o tragédii poľského lietadla v Rusku

Viac ako 800 expertov a záchranárov od rána pracuje na mieste sobotňajšej havárie. Dva vrtuľníky ruského ministerstva pre mimoriadne situácie v noci do Moskvy prepravili pozostatky mŕtvych. V moskovských súdnych pitevniach prebieha ich identifikácia. Jedine telá prezidentského pá­ru, ktoré identifikoval pre­zidentov brat Jaroslaw, prevezú priamo do Varšavy. Podľa poľského rozhlasu pristane lietadlo s ostatkami na varšavskom letisku o 14:00 SEČ.

Vladimir Putin a Donald Tusk na mieste tragédie.

Podľa správy agentúry ITAR-TASS sa v ruskom hlavnom meste pod vedením hlavného ruského vyšetrovateľa Alexandra Bastrykina zišli zástupcovia všetkých ruských orgánov, ktoré sa na objasnení okolností havárie podieľajú.

Čierne skrinky potvrdili, že Rusi let „odkláňali“

Podľa agentúry RIA Novosti záznam čiernych skriniek potvrdzuje predchádzajúce informácie, že pozemné služby vydali pilotovi pokyn pristáť na inom letisku vzhľadom k nepriaznivým meteorologickým podmienkam. Pilot odporúčania ignoroval. Viditeľnosť na letisku Severnyj bola v čase katastrofy asi 400 metrov.

Poľských pozostalých v Moskve podľa starostu Jurija Luzkov očakávajú popoludní. Moskovská radnica pre nich vyčlenila 300 miest v troch hoteloch, kde budú ubytovaní „bez zbytočných formalít“. Pre pozostalých je pripravená zdravotnícka i psychologická pomoc. Všetky náklady spojené s ich pobytom uhradí Rusko. Funguje aj dvojjazyčná „horúca linka“, ktorá poskytuje informácie pozostalým.

Smúti sa aj v Litve a Brazílii

Okrem štátneho smútku vyhláseného v Poľsku a Rusku vyhlásili smútok aj Litva a Brazília, kde žijú silné menšiny Poliakov.

Pre ruský televízny kanál Russia Today opísali svoje pocity aj poľskí novinári, ktorí do Ruska pricestovali iným lietadlom hodinu pred delegáciou. „Keby nebolo v delegácii toľko ľudí, leteli by sme s prezidentom. Keď na miesto dorazili tímy záchranárov, okamžite zistili, že nemá zmysel volať sanitky, pretože všetci členovia delegácie zahynuli,“ povedal ruskej televízii žurnalista Marcin Wojciechowski.

V Poľsku „zrušili“ kultúru i šport

V sobotu večer sa v Poľsku začal týždňový štátny smútok, pamiatku obetí si napoludnie Poliaci uctia dvomi minútami ticha. Poľské vlajky visia na pol žrde, mnohé z nich sú pretiahnuté čiernou stuhou.

Tragédia zasiahla celé Poľsko. Pred prezidentským palácom vo Varšave zostáva osem kondolenčných kníh, kam sa Poliaci môžu podpisovať. Ľudia k sídlu prezidenta nosia kvety. Zrušené boli športové i kultúrne udalosti.

Vo Varšave sa celú noc schádzali smútiaci ľudia pred prezidentským palácom. Priestranstvo pred ním sa premenilo na more sviečok, kvetov, vencov a poľských vlajok. Polícia už v sobotu jeho okolie uzavrela, odklonila aj mestskú hromadnú dopravu.

Na Pilsudského námestie mieria tisíce ľudí

V nedeľu od skorých ranných hodín sa pred sídlom hlavy štátu a na hlavné námestie maršálka Józefa Pilsudského chodia pamiatke prezidenta pokloniť ďalší ľudia, a to aj napriek tomu, že vo Varšave panuje nevľúdne počasie.

Cez smútok, ktorý Poľsko prežíva, zaznievajú aj kritické hlasy. Bývalý veliteľ pozemných síl Waldemar Skrzypczak v sobotu večer v poľskom rozhlase pripomenul, že sa nikto nepoučil z osudnej chyby, ktorá sa stala pred dvoma rokmi. Vtedy pri havárii vrtuľníka CASA zahynulo skoro celé velenie vzdušných síl. „Nie je možné, aby toľko osôb dôležitých pre štát letelo v jednom lietadle,“ povedal Skrzypczak.

Zaznievajú už aj kritické hlasy

„Porušené boli procedúry, ktoré sme po tej katastrofe zaviedli,“ dodal. Nechápe tiež, prečo Poľsko nie je schopné kúpiť lietadlá pre najdôležitejšie osoby v krajine, o čom sa hovorí už niekoľko rokov, ale žiadna vláda tento krok ešte neurobila.

Politológ Rafal Chwedoruk z Varšavskej univerzity dúfa, že po katastrofe sa diskusia o úsporných opatreniach v štátnom rozpočte nebudú tak ako doteraz obmedzovať len na peniaze na lietadlá pre predstaviteľov krajiny.

Lech Kaczynski - havária
Lech Kaczynski - havária
+25Lech Kaczynski - havária
debata chyba