Somálski piráti už nehrozia, chcú vyjednávať

Somálski piráti, ktorí zadržiavajú ukrajinskú loď s tankami, sa už nevyhrážajú, že sa aj s ňou vyhodia do vzduchu, ak nedostanú výkupné.

15.10.2008 12:32
Somálski piráti Foto:
Somálski piráti opúšťajú ukrajinskú loď Faina.
debata

Prostredníctvom svojho hovorcu Sugulího Alího odkázali, že už sa začali rokovania. „Hrozbu sme odvolali,“ povedal v rozhovore pre spravodajskú agentúru AP, ktorý sa uskutočnil prostredníctvom satelitného telefónu. Alí odmietol konkretizovať, s kým piráti rokujú. V minulosti tvrdili, že hovorili s majiteľom lode. Spoločnosť Thomex Corp. z Odessy, ktorej loď patrí, informácie o rokovaniach nekomentovala.

Somálski piráti v malých člnoch obkľúčili... Foto: AP, SITA
Somálski piráti uniesli ukrajinskú loď Somálski piráti v malých člnoch obkľúčili ukrajinskú loď.

Piráti, ktorí 25. septembra uniesli ukrajinskú loď naloženú tankami a zbraňami, znížili minulý týždeň výkupné z pôvodných 20 na 8 miliónov dolárov. S hrozbou zničenia plavidla prišli v utorok. Ukrajinská loď Faina, ktorá sa plavila pod vlajkou Belize, viezla vojenskú zásielku vrátane 33 ruských tankov typu T-72. Piráti ju uniesli v Adenskom zálive pri pobreží Somálska. Dvadasťjeden členov posádky boli Ukrajinci, traja majú ruskú a jeden lotyšskú národnosť. USA sa obávajú, že piráti by mohli zbrane predať islamským povstalcom napojeným na al-Kájdu, ktorí už dva roky bojujú proti centrálnej somálskej vláde.

V somálskych vodách pôsobí najviac pirátov na svete a mnohé krajiny varujú pred približovaním sa k pobrežiu. Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov v júni prijala rezolúciu, ktorá umožňuje štátom vyslať vojakov do oblasti so zámerom potlačiť pirátske aktivity. Pirátstvo sa rozmohlo hlavne po páde diktatúry Muhammada Siada Barrého, ktorého režim padol v roku 1991 a odvtedy nemá Somálsko funkčnú vládu.

Somálski piráti v malých člnoch obkľúčili...
debata chyba