Zmluva s diablom

KOMENTÁR: "Vy ste všetci šialení." To je jediná veta, ktorou Ján Slota reagoval na správy ŠtB o jeho kriminálnej minulosti. Najnovšie zistenia z archívov ŠtB sú pritom šokujúce. Vyplýva z nich, že Slota v roku 1971 nemusel do Rakúska emigrovať iba z túžby po slobode, ale aj z menej ušľachtilých pohnútok. Jeho partia bola na úteku. Pred zákonom. Na svedomí mala krádeže v obchodoch... V Rakúsku však všetci narazili na rovnaký problém - išla po nich polícia za vykrádanie áut. Slota sa preto po piatich dňoch vrátil domov.

16.04.2008 08:44
Ján Slota Foto: ,
debata

Príbeh mal ešte smutnú rodinnú dohru. Slotov otec bol nútený podpísať „zmluvu s diablom“. Vyhľadal ŠtB, ponúkol spoluprácu, stal sa agentom. Mladého Jána Slotu potom nečakal trest za mrežami, ale len podmienka. A neskôr štúdium na vysokej škole…

Diskutujte: Dôverujete spisom ŠtB?

Samozrejme, tento príbeh treba brať s rezervou. Je len konštrukciou, poskladanou z informácií ŠtB. Slota stále tvrdohlavo mlčí. SNS, ktorá s prípadom nemá nič spoločné, obvinenia poprela. Výsledok je nerozhodný a otvorený. ŠtB tvrdí, že Slota uviazol v partii zlodejov. SNS tvrdí, že ŠtB klame. A Slota je už druhý mesiac ticho.

Tento stav je pritom neprijateľný. Obvinenia a svedectvá archívov ŠtB sú príliš vážne na to, aby ich Slota mohol ignorovať. Kým ich osobne nevysvetlí, na jeho hlavu budú padať nepríjemné otázky. Napríklad či je schopný kradnúť – doma aj v zahraničí. Prípadne či jeho nová partia – politická a obchodná – nemá rovnako pochybné pokušenia, aké mala jeho stará partia. Len tak mimochodom, Slotovci a ich priatelia sedia na luxusných majetkoch, ktoré si rád užíva hlavne predseda SNS. Autá Lamborghini, Bentley, audi, lietadlo Twin Star, honosná vila na ostrove Rab… Zoznam je dlhý. A zaujímavý.

Podstatne dlhší a zaujímavejší, ako zoznam Slotových hriechov v archívoch ŠtB.

Rozdiel medzi starou a novou partiou Jána Slotu je neporovnateľný. Takmer šialený…

> Hlasuj za tento článok na
debata chyba