Poslanec Smeru je podozrivý z násilia

Pre podozrenie z trestného činu obmedzovania osobnej slobody žiada prokuratúra zbaviť imunity poslanca za Smer Jána Kvorku. Podľa zistení Pravdy mal použiť násilie pri vymáhaní dlhu. Spolu s ďalším mužom zavreli dlžníka do garáže a dali mu príučku.

28.10.2009 08:27
Ján Kvorka Foto:
Poslanca za Smer Jána Kvorku vyšetruje polícia údajne pre to, že násilím vymáhal vrátenie dlhu.
debata

Incident, pre ktorý Ficovho poslanca vyšetruje polícia, sa mal stať ešte predtým, ako nastúpil do parlamentu. Samotný Kvorka sa v utorok k prípadu nechcel vyjadrovať. Smer však už naznačil, že so zbavením imunity svojho človeka nebude súhlasiť.

Žiadosťou sa v stredu bude zaoberať mandátový a imunitný výbor parlamentu. Členom je aj Kvorka. Šéfka výboru Renáta Zmajkovičová (Smer) v utorok naznačila, že za vydanie kolegu na trestné stíhanie hlasovať nebude. „Sú tam určité nezrovnalosti, v prípade nebolo vykonané všetko dokazovanie,“ uviedla Zmajkovičová.

Na rokovaní výboru bude žiadosť o zbavenie imunity poslanca zdôvodňovať generálny prokurátor Dobroslav Trnka spolu s prokurátorom z Martina. Tam sa mala potýčka poslanca s dlžníkom odohrať. Pre imunitu polícia v súčasnosti nemôže Kvorku obviniť. Súhlas na trestné stíhanie by musela podporiť nadpolovičná väčšina parlamentu, v ktorom vládne Smer spolu s HZDS a SNS.

Členka imunitného výboru Mária Sabolová (KDH) si myslí, že Kvorka by sa mal sám vzdať imunity. „Na niektoré veci by sme ako poslanci nemali mať imunitu. Ak je nevinný, mal by sa vedieť v trestnom konaní obhájiť,“ dodala.

Kvorka patrí k menej známym poslancom. Má 54 rokov a je z Martina, kde šéfuje miestnej pobočke Smeru. Bol podpredsedom Združenia robotníkov Slovenska, ktoré viedol Ján Ľupták. Má stredoškolské vzdelanie. V minulosti pracoval v ŽOS Vrútky. V tomto volebnom období už musel čeliť podozreniu, že pomohol synovi a zaťovi k funkciám v Martinskej teplárenskej spoločnosti.

Za trestný čin obmedzovania osobnej slobody, ktorého sa mal Kvorka dopustiť, hrozia podľa zákona dva roky väzenia.

debata chyba