Smer svojho poslanca do rúk polície nevydal

Poslanec za Smer Ján Kvorka sa skryje pred trestným stíhaním za poslaneckú imunitu. Mandátový a imunitný výbor parlamentu v stredu nevyhovel generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi. Poslanca najsilnejšej vládnej strany tak nevydal do rúk vyšetrovateľom.

28.10.2009 15:07 , aktualizované: 29.10.2009 07:53
Ján Kvorka Foto:
Poslanca za Smer Jána Kvorku vyšetruje polícia údajne pre to, že násilím vymáhal vrátenie dlhu.
debata

Kvorka je podozrivý z toho, že ešte predtým ako nastúpil do parlamentu, vzal v apríli 2006 spravodlivosť do vlastných rúk a vybavil si účty so sokom v láske. Podľa prokuratúry sa dopustil trestného činu obmedzovania osobnej slobody.

Generálny prokurátor prišiel včera do parlamentu s tým, že tri a pol roka trvajúce vyšetrovanie sa nepohne ďalej z miesta, ak bude poslanca chrániť jeho imunita.

Predsedníčka výboru Renáta Zmajkovičová (Smer) však tvrdí, že vyšetrovatelia si „neurobili svoju prácu zodpovedne“ a materiál, ktorý predložila prokuratúra, nie je dostatočný.

„Ešte neboli vykonané všetky vyšetrovacie úkony,“ dodala Zmajkovičová. Aké konkrétne nespresnila. Až keď vyšetrovatelia splnia pokyny výboru, môže Trnka podľa nej požiadať o zbavenie imunity poslanca opäť.

Opozícia takýto postup odmietla. „Je to absurdná situácia. Pani Zmajkovičová presadzuje obmedzenie poslaneckej imunity a potom, keď ide o banálny prípad, ktorý by mal byť riadne vyšetrený, neuvoľnia svojho poslanca,“ povedala Lucia Žitňanská (SDKÚ).

Samotný Kvorka, ktorý šéfuje Smeru v Martine, v stredu po rokovaní výboru novinárom ušiel. K obmedzeniu osobnej slobody, z čoho je podozrivý, malo dôjsť v priestoroch jeho firmy v Martine. Obeťou mal byť mladý Róm.

Pozadie skutku viac poodhalila televízia TA3, ktorá priniesla rozhovor s matkou tohto Róma. Tá tvrdí, že dnes 54-ročný poslanec chodil za priateľkou jej syna, ktorá je podľa informácií Pravdy tiež Rómka. Dôvodom únosu jej syna malo byť rozbité okno na Kvorkovom aute. „Kvôli tomu môjho syna dobili,“ doplnila matka.

debata chyba