Štát sa postará o policajné čierne ovce

Štyria zo siedmich prepustených policajtov, ktorí na stanici týrali rómske deti, nemusia mať hlavu v smútku. Štát sa o nich postará. Každý mesiac im nabehne na účet policajný dôchodok, ktorý je v priemere dvakrát vyšší ako starobný. Až do výšky 550 eur podľa odslúžených rokov. Ide o peniaze navyše.

11.04.2009 21:32
Rómovia, polícia Foto:
Policajti donútili mladých Rómov, aby sa fackali.
debata

Bežný dôchodca má mesačne v peňaženke okolo 300 eur. Policajt o uvedenú štátnu dávku nepríde, aj keď sa znova niekde zamestná. „Ak niekto odslúžil v polícii viac ako 15 rokov, má nárok na výsluhový dôchodok bez ohľadu na dôvod prepustenia. Nárok majú štyria z prepustených siedmich policajtov,“ povedala Natália Hattalová z ministerstva vnútra.

Prepustení policajti stratili nárok na odchodné, ktoré pri odslúžených rokoch tiež nie je zanedbateľné. Môžu sa však ešte dočkať pomoci od policajných odborov. A to aj napriek tomu, že odborári neposkytujú právnu pomoc tým členom, ktorí spáchajú úmyselný trestný čin.

Košickí policajti v marci ponižovali rómskych chlapcov z Lunika IX, ktorí na ulici prepadli dôchodkyňu. Muži zákona si ešte aj všetko nahrávali na video.

„Prípad prešetríme po vlastnej osi. Keď budeme mať iné výsledky ako inšpekcia ministerstva, môžeme zvážiť, že niektorým z príslušníkov pomoc poskytneme. Samozrejme, netýka sa to tých policajtov, ktorých jasne usvedčuje videozáznam,“ skonštatoval šéf policajných odborov Miroslav Litva. Zároveň dodal, že na akékoľvek hodnotenia je zatiaľ priskoro.

Litva si myslí, že policajti sa pri zásahu proti rómskym maloletým lúpežníkom správali nezodpovedne. „Jedným z dôvodov môže byť, že policajti pohotovostných motorizovaných jednotiek prichádzajú v práci stále do kontaktu len s výtržníkmi a lupičmi. U niektorých sa tak rokmi služby môže zmeniť cítenie, strácajú schopnosť rozlišovať, čo je správne,“ vysvetľuje odborový predák.

Podľa Litvu by sa teda malo v rámci Policajného zboru začať diskutovať o tom, aká by mala byť maximálna dĺžka služby, ktorú môže príslušník stráviť v pohotovostných jednotkách. „Ide o to, aby policajt celý život nekomunikoval s ľuďmi len v problémových situáciách. Keby bol po nejakom čase preradený na iné oddelenie, mal by šancu spoznať ľudí aj z iného pohľadu,“ dodal.

debata chyba