Packa robil s policajtmi 'poriadok'. Minister vnútra Kaliňák neodstúpi

V prípade týrania rómskych chlapcov košickými polacajtami už padli prvé hlavy. O miesta prišli riaditeľ a zástupca veliteľa pohotovostnej motorizovanej jednotky v Košicach, riaditeľ obvodného oddelenia PZ Juh a vedúca oddelenia kynológie, keďže na mieste činu boli aj dvaja kynológovia so služobnými psami.

08.04.2009 11:48 , aktualizované: 13:33
Policajti, Rómovia Foto:
Policajti kázali mladým Rómom, aby sa vyzliekli donaha.
debata

Policajti z oddelenia sú momentálne postavení mimo službu. „V utorok večer bolo predvedených 14 policajtov, 9 z nich postavili mimo službu. Po výsluchoch a konzultáciách s vojenským právnikom ich zo zadržania prepustili,“ povedal policajný prezident Ján Packa. Prípadom sa zaoberá inšpekcia ministerstva vnútra a vojenská prokuratúra. Policajti môžu byť obvinení zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a vydierania. V prípade dokázania viny by im tak hrozil trest 4 až 8 rokov. Podľa policajného prezidenta sú za činy policajtov zodpovední aj ich nadriadení, preto boli odvolaní z funkcií.

Diskutujte: Ako sa správa polícia k vám?

Packu prekvapilo, že na ponižovaní zadržaných sa nezúčastnili len mladí policajti. „Boli tam aj takí, ktorí sú v polícii od roku 1983. To ma zarazilo.“ Ešte nepochopiteľnejšie je, že si všetko nakrúcali mobilom. „To je už nebotyčná hlúposť,“ komentoval ich počínanie policajný prezident. Podľa neho až 60 percent uchádzačov o prácu v policajnom zbore neprejde psychotestami. U príslušníkov špeciálnych policajných jednotiek sa psychotesty vykonávajú priebežne.

Policajti vraj ponižovali mladých Rómov preto, lebo za bieleho dňa prepadli staršiu ženu priamo na ulici. „Policajti ich chceli potrestať za to, čo spravili. To ale nie je ich úlohou, na to sú súdy,“ dodal na margo konania policajtov Packa. Predbežne vylúčil rasový motív konania policajtov, hoci na videu odzneli nadávky narážajúce na rómsky pôvod chlapcov. Policajti ich však nezadržali bezdôvodne, ale preto, že spáchali trestný čin. Prešetria aj tento motív.

Zadržaných predviedli na obvodné oddelenie PZ Košice – Juh, kde ich strážili do 14.00, keď si ich prevzal policajný vyšetrovateľ. Troch z nich obvinil zo zločinu lúpeže formou spolupáchateľstva a troch maloletých nemohli pre neprípustnosť trestného stíhania kvôli ich veku.

Niektorí zo zadržaných mladých Rómov sa nedostali do konfliktu so zákonom prvý raz. Mladistvým hrozí za lúpež trest 3 až 8 rokov, stíhaní sú na slobode. Na Luniku IX sa už z páchateľov stali „hrdinovia“, ktorí navyše tvrdia, že policajti ich vraj vystrčili dole hlavou von oknom a držali za nohy. Preto boli traja z nich vypočúvaní v prítomnosti psychológa.

Minister vnútra Robert Kaliňák neuvažuje o demisii. Personálne opatrenia, ktoré už navrhol policajný prezident Ján Packa, považuje Kaliňák za dostatočné. Na inšpekciu ministerstva vnútra hneď po zistení obsahu videa podal podnet na prešetrenie podozrenia zo spáchania trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa a vydierania.

SDKÚ: Za mučenie detí v Košiciach by mal Kaliňák odstúpiť

Minister vnútra Robert Kaliňák by mal podľa poslankyne NR SR za SDKÚ Lucie Žitňanskej odstúpiť. „Neviem si predstaviť, kedy inokedy by mal minister vnútra odstúpiť, ak nie vtedy, keď jeho podriadení mučia deti,“ vyhlásila Žitňanská.

Košickí policajti brutálne šikanovali šiestich rómskych chlapcov. Celý incident sa odohral 21. marca, keď na políciu nahlásili lúpež na Moldavskej ulici v Košiciach. Polícia pri príchode na miesto našla na zemi zranenú Alžbetu S. Krátko nato policajti zadržali šiestich páchateľov, z ktorých traja neboli plnoletí. Policajti nakázali chlapcom, aby sa vyzliekli, následne aby si dali facky a všetko si zároveň natáčali na kameru. 

Policajný prezident Ján Packa vyjadril poľutovanie nad počínaním policajtov a pre média povedal, že na návrh ministra vnútra bude začaté trestné stíhanie pre trestný čin zneužitia právomocí verejného činiteľa. Packa navrhuje prepustenie ôsmich košických policajtov z Policajného zbo­ru.

RIS: Sme šokovaní z beštiálneho správania sa niektorých policajtov

Rómska iniciatíva Slovenska je šokovaná beštiálnym správaním sa niektorých policajtov, ktorí dokážu bezcitne ohrozovať a týrať deti. Uviedol to predseda iniciatívy Alexander Patkoló s tým, že takýto postup polície ako aj nedávne umučenie Karola Sendreia na policajnej stanici navodzuje atmosféru strachu medzi Rómami, ktorí sa „oprávnene začínajú báť fašistických metód policajného zboru.“ Reagoval tak na medializovaný videozáznam, na ktorom košickí policajti šikanovali šiestich rómskych chlapcov. Aj keď RIS oceňuje postoj vlády i policajného prezidenta Jána Packu k nulovej tolerancii voči prejavom rasizmu, Patkoló upozornil, že „takéto prípady môžu viesť zo strany Rómov k nepokojom a odvetám.“ RIS očakáva prísne potrestanie policajtov, ako aj to, že v radoch polície sa už „takí ľudia nebudú objavovať.“

Postup policajtov k rómskym deťom je podľa Patkolóa dôsledkom dlhodobého neefektívneho riešenia rómskej problematiky. Vynaložené obrovské finančné prostriedky sa podľa neho míňajú účinku a postavenie Rómov v spoločnosti sa len zhoršuje. „V tomto prípade zlyháva štát, občianske združenia, ale na druhej strane aj samotní Rómovia,“ dodal.

debata chyba