Rady polície pre týranie Rómov možno opustia ďalší policajti

Rady polície budú zrejme musieť opustiť ďalší policajti, ak vyšetrovanie potvrdí ich pochybenie v prípade ponižovania rómskych chlapcov. Inšpekcia doteraz vypočula 14 policajtov. Deväť strážnikov je postavených mimo službu, z nich sedem čelí návrhu na prepustenie.

09.04.2009 14:34
Rómovia, polícia Foto:
Policajti donútili mladých Rómov, aby sa fackali.
debata

„Keď to ukáže vyšetrovanie a budú dôvody, môže sa ich počet rozšíriť,“ povedal hovorca policajného prezídia Martin Korch. Polícia za šikanovanie šestice Rómov podozrivých z lúpeže tiež preradila štyroch policajných funkcionárov na nižšie pozície.

Riaditeľ justičnej a kriminálnej polície v Košiciach Rudolf Pilarčík povedal, že policajtom za ponižovanie Rómov hrozia obvinenia z viacerých trestných činov, napríklad zneužitia právomocí verejného činiteľa, vydierania či neoznámenia alebo neprekazenia trestného činu. Žiaden z policajtov však podľa dostupných informácií zatiaľ nebol obvinený. Príslušníci postavení mimo služby dostávajú len časť mzdy, musia sa zdržiavať doma alebo na pracovisku.

Policajti koncom marca zadržali Rómov vo veku od desať do 16 rokov pre podozrenie z okradnutia staršej ženy. Na policajnej stanici ich pod hrozbou fyzických trestov a za neustáleho nadávania nútili fackovať sa, bozkávať a vyzliekať sa donaha. „Vyhrážali sa nám, že keď sa nebudeme navzájom biť, pohryzú nás ich psy,“ uviedol pre dnešné vydanie denníka Nový čas 15-ročný Tibor Žiga, jeden z ponižovaných Rómov. Najmladší z tejto skupiny, desaťročný Kevin Zubko, zas tvrdil, že ho policajti držali zaveseného zo schodiska. Ponižovanie rómskych chlapcov si nahrávali.

Obeť lúpeže, Alžbeta Stropková z Cestíc, sa policajtov však zastala. „Pomohli mi, robili, čo mohli. A nakoniec sú oni tí zlí…,“ citoval ju denník Sme.

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva dnes vyzvalo na prešetrenia možného rasového motívu konania policajtov. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) a policajný prezident Ján Packa už skôr odmietli výzvy časti opozície a mimovládnych organizácií na podanie demisie.

Šikanovanie rómskych detí nie je jediným prípadom protiprávneho postupu polície voči príslušníkom tohto etnika. Krajský súd v Banskej Bystrici vlani odsúdil sedem policajtov za smrť Róma Karola Sendreia. Tí sa odvolali, Najvyšší súd bude o prípade rozhodovať v druhej polovici mája.

debata chyba