Do útoku vraj zostávajú dni. Moskva pohrozila Ukrajine a Západu „zničujúcou odvetou“ za Kerčský most

Rusko bude reagovať "zničujúcim odvetným úderom" v prípade, že Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most alebo anektovaný Krymský polostrov, varovala v piatok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informuje agentúra Reuters.

03.05.2024 18:31
krym Foto:
Plamene a dym stúpajú z Krymského mosta spájajúceho ruskú pevninu a Krymský polostrov cez Kerčský prieliv v sobotu 8. októbra 2022.
debata (240)

Zacharovová na tlačovom brífingu tvrdila, že Ukrajina plánuje zaútočiť na Kerčský most spájajúci Krym s Ruskom ešte pred 9. májom, keď si Rusi pripomínajú víťazstvo nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne.

Rusko anektovalo Krymský polostrov v roku 2014. Kyjev opakovane hovorí, že výstavbu cestného a železničného Kerčského mosta, ktorý sa v minulosti používal na presun vojsk a zbraní, považuje za nezákonnú. Na most dosiaľ Ukrajina zaútočila dvakrát a tvrdí, že Krym chce získať späť.

Nemecké rakety Taurus by našli Rusov všade. Zničí nimi Ukrajina Kerčský most?
Video

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie citovala vyhlásenia a príspevky na sociálnych sieťach ukrajinských aj európskych predstaviteľov, ktoré podľa nej naznačovali, že Kyjev chce na most zaútočiť.

Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Serhij Kyslycia nedávno zverejnil príspevok so sériou obrázkov na sociálnej sieti X, ktorý nazval „Zoznam šiestich hlavných typov mostov na rok 2024“. Posledný obrázok s nápisom „Kerč“, čo je názov mesta na Kryme, zostal prázdny. To podľa Reuters môže naznačovať plány Ukrajiny zničiť most. Podobné príspevky zverejnili aj niektorí diplomati a predstavitelia zo štátov východnej Európy.

Zábery na poškodené časti Krymského mosta...
Na snímke prevzatej z videa zverejneného...
+7Ruský vojenský vrtuľník v pondelok 17. júla...

„Aj keď je ťažké tomu uveriť, ale prípravy na útok (na most) sa teraz uskutočňujú celkom otvorene, s bezostyšnou podporou kolektívneho Západu,“ uviedla Zacharovová. Varovala Washington a Brusel, že akékoľvek „agresívne kroky proti Krymu sú nielen odsúdené na neúspech, ale stretnú sa aj s ničivým odvetným úderom“.

Pripomenula štvrtkové vyjadrenie britského ministra zahraničných vecí Davida Camerona, ktorý povedal, že Ukrajina má právo použiť zbrane poskytnuté Londýnom a zasiahnuť pomocou nich ciele na ruskom území. Podľa hovorkyne ide o dôkaz toho, že Západ vedie hybridnú vojnu proti Moskve.

Storm Shadow v akcii: Ruské veliteľstvo čiernomorskej flotily v troskách
Video

Uviedla tiež, že Rusko je pripravené zvážiť „seriózne“ návrhy o ukončení vojny na Ukrajine, ktoré budú založené na existujúcich skutočnostiach a bezpečnostných obavách Moskvy. Ukrajina sa však podľa nej musí zaviazať, že v budúcnosti zostane vojensky neutrálnou krajinou. Podľa Reuters tak Moskva predložila rovnaké podmienky, aké Ukrajina už niekoľkokrát v minulosti odmietla.

Russia Ukraine Čítajte viac Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?
240 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Krymský polostrov #Kerčský most