Trenčianska univerzita klamala študentov

Trenčianska univerzita podvádzala nielen štát, ale aj študentov. Nechávala ich platiť 14-tisíc korún ročne za štúdium, ktoré neoprávnene vydávala za vysokoškolské. Vedenie univerzity pritom porušilo viackrát zákon aj študijný poriadok. Vyplýva to z protokolu ministerskej kontroly, ktorého kópiu má Pravda k dispozícii.

19.01.2010 06:54
Miroslav Mečár Foto:
Rektor univerzity Miroslav Mečár.
debata

Ministerstvo v týchto dňoch uzavrelo ďalšiu kontrolu v Trenčíne. Univerzita podľa nej oklamala uchádzačov, ktorých prijala na projekt celoživotného vzdelávania. „Projekt vyvolával u účastníkov štúdia dojem, že ide o vysokoškolské vzdelanie,“ uvádza sa v protokole. Študenti platili sedemtisíc korún za semester, štúdium bolo pritom v rozpore s vysokoškolským zákonom.

Na univerzite tiež boli podľa ministerstva bežné podvody so skúškami. „Študenti absolvovali neprimerane vysoký počet skúšok a zápočtov za jeden akademický rok, viac ako 40, čím bolo porušených viacero článkov študijného poriadku,“ konštatovala kontrola. Kauza dekanovej dcéry Daniely Bánociovej, ktorá získala inžiniersky titul za niekoľko mesiacov, tak nie je ojedinelá.

Či študenti prídu o diplomy, nie je jasné. Minister Ján Mikolaj (SNS) bude o previerke informovať tento týždeň. Mal by povedať aj to, aké opatrenia prijme.

Rektor univerzity Miroslav Mečár s výsledkami nesúhlasí, podľa neho je možné zvládnuť trojročné štúdium aj za rok. „Študenti si stanovili vlastné tempo štúdia a umožnila im to aj platná legislatíva,“ tvrdí Mečár.

Ministerstvo školstva skontrolovalo 263 absolventov z rokov 2007 až 2009. Podľa šéfky školského parlamentného výboru Tatiany Rosovej (SDKÚ) ide o veľmi vážne zistenia. „Sú to obrovské prešľapy, len nechápem, že na ne ministerstvo neprišlo už dávno,“ povedala. Rezort totiž Trenčiansku univerzitu preveroval už vlani, a vtedy na nič neprišiel.

Poslanci sa v utorok chys­tajú do Trenčína na prieskum. Podľa Rosovej sa budú zaujímať najmä o to, ako chce škola problémy riešiť a kto bude niesť za chyby zodpovednosť. Senát už pre kauzy odvolal rektora Mečára, Mikolaj návrh na jeho zosadenie z funkcie stále nepredložil prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi.

debata chyba