Za obchytávanie študentky hrozí docentovi väzenie

Aj po štyroch rokoch zostáva otvorený prípad docenta Jiřího Polavku, ktorému hrozí väzenie za obťažovanie študentiek. V januári 2006 dlhoročný pedagóg Slovenskej technickej univerzity v Bratislave podľa obžaloby zamkol jednu zo študentiek v kabinete, chytal ju za prsia a dával jej neslušné návrhy.

19.01.2010 07:00
Jiří Polavka Foto:
Jiří Polavka.
debata

Proces mal včera pokračovať na bratislavskom okresnom súde, advokát obžalovaného učiteľa sa však ospravedlnil, neprišiel ani samotný Polavka. „Pojednávanie bolo odročené na marec,“ uviedol hovorca súdu Pavol Adamčiak.

Docent stojí pred súdom pre trestný čin sexuálneho násilia. Hrozí mu väzenie od 5 až do 10 rokov. Jeho bývalé žiačky na súde v máji minulého roka opisovali, ako si na ne dovoľoval, on to označil za klamstvo. Krátko po prevalení škandálu Polavka z univerzity odišiel.

Pre niečo podobné si pritom docent už jeden trest odpykáva. V novembri 2006 ho Špeciálny súd uznal vinným z prijímania úplatku za to, že sexuálnymi radovánkami u inej študentky podmieňoval zapísanie známky. „Súd mu vtedy uložil trest dva roky s podmienečným odkladom na päť rokov,“ skonštatovala Katarína Kudjáková zo Špecializovaného trestného súdu.

Ak by teda docenta súd uznal vinným aj v druhom prípade, väzeniu sa už s najväčšou pravdepodobnosťou nevyhne. Hoci sa takéto prípady v školách stávajú, za mrežami za to neskončil zatiaľ nikto.

debata chyba