Pôda vo Veľkej Lomnici - túžba mnohých investorov

Veľká Lomnica patrí medzi najlukratívnejšie oblasti medzi investormi pod Vysokými Tatrami. Pozemky v katastrálnom území obce majú výborný výhľad na končiare veľhôr a súčasne je to územie tesne za hranicami národného parku, kde už neplatia také prísne ochranárske pravidlá zväzujúce ruky investorom. Poprad je odtiaľ vzdialený len osem kilometrov a Tatranská Lomnica deväť.

03.12.2009 07:22
Veľká Lomnica Foto:
Pozemky v obciach pod Vysokými Tatrami sa v posledných rokoch stali jednými z najlukratívnejších na Slovensku. Platí to aj o Veľkej Lomnici, kde dokonca vybudovali najväčší golfový areál v krajine Black Stork (na fotografii je zachytená jeho výstavba v júli 2006).
debata

V samotnej obci je už niekoľko hotelov a penziónov a viacero developerov tu ohlásilo investície. Pribudnúť majú apartmánové domy, rodinné domy a akvapark. Britská developerská skupina Letterstone napríklad plánuje medzi Tatranskou Lomnicou a Veľkou Lomnicou investíciu za 50 miliónov eur.

„Záujem investorov o územie okolo Veľkej Lomnice je až príliš veľký, už to práve na tomto území stráca ráz tatranskej krajiny,“ spresnil Ľubomír Dutko z popradskej realitnej kancelárie Tatra Real Invest. Podľa neho sa také veľké pozemky v regióne ešte nepredávali. „V okolí Veľkej Lomnice sa predávali stavebné pozemky za cenu okolo 80 až 100 eur za m2 (2 400 až 3 000 Sk). Orná pôda bola lacnejšia, platilo sa tak okolo 20 až 27 eur za štvorcový meter (600 – 800 Sk),“ spresnil Dutko. Pozemky v Starej Lesnej idú len o pár eur lacnejšie. Pri veľmi veľkom pozemku by cena mohla mierne klesnúť, ale najviac tak o 5 percent.

Pri pozemkoch, ktoré majú rozlohu 160 hektárov, tak ide približne o 48 miliónov eur (1,4 miliardy korún). Ak by sa hranice vnútorného územia obce zmenili a pozemky by sa zmenili na stavebné parcely, podobne ako sa stalo v iných prípadoch, cena na trhu by mohla byť ešte trojnásobne vyššia. Už dnes sa niektoré polia vo Veľkej Lomnici ponúkajú za takmer 50 eur (1 500 korún) za štvorcový meter.

Starosta Veľkej Lomnice Milan Hrivňák (Smer) tvrdí, že o pochybných prevodoch pozemkov pod Tatrami nič nevie. „Dozvedel som sa to len z médií, ani poriadne neviem, o ktoré pozemky ide. Zatiaľ nám nikto neavizoval nejakú investíciu na spomínaných pozemkoch, ani nepožiadal o zmenu územného plánu. Ak by k tomu došlo, musí o tom rozhodnúť obec,“ hovorí starosta. Firma GVM, ktorá je spájaná s HZDS, sa však už o možnosť investovať v katastri Veľkého Slavkova podľa neho v minulosti informovala. Jeden z jej konateľov Gabriel Vysaník plánoval postaviť pri Veľkej Lomnici golfové ihrisko. Zo zámerov však zatiaľ zišlo. Obec pritom zmenila územný plán a využitie niektorých pozemkov v decembri 2007.

debata chyba