Keď láska nestačí, zmluva je poistka

Predmanželská zmluva neznamená never nikomu, ničomu a nikdy. Často zabráni búrlivému rozchodu či dlhoročným bitkám advokátov. Dohodnúť sa, kto čo priniesol do manželstva, budú môcť čoskoro aj Slováci. S predmanželskou zmluvou ráta ministerstvo spravodlivosti, ktoré chce zjednotiť občianske, obchodné a rodinné právo do jedného zákona.

06.08.2008 08:02
nevesta - svadba - zámok Foto:
Ilustračné foto
debata

Partneri ju uzavrú pred sobášom alebo počas manželstva. Odkedy to bude možné, rezort neuviedol, presný návrh zákona chce predložiť na budúci rok.

„Manželia si ľubovoľne upravia svoje majetkové vzťahy podľa vlastných predstáv,“ uviedlo ministerstvo. Právnici také riešenie vítajú. „Predmanželskými zmluvami by sa predišlo rozvodovým ťahaniciam,“ hovorí notár Miloslav Kováč.

Na Slovensku totiž ešte stále platí, že po rozvode sa spoločný majetok manželov delí „napoly“ medzi oboch. Do neho patrí všetko, čo nadobudol pár počas manželstva. Firma, auto, dom, chata či umelecké predmety. Predmanželskú zmluvu, ktorá je bežná napríklad aj v Čechách, slovenský právny poriadok nepozná. Poslanci pred tromi rokmi nesúhlasili so zmenou Občianskeho zákonníka, ktorá mala umožniť uzatváranie predmanželských zmlúv. Proti boli najmä kresťanskodemo­kratickí poslanci.

V susednom Česku predmanželské zmluvy môžu uzatvárať partneri už od roku 1998. Českí advokáti radia, že zmluvu je dobre spísať, ak sú príjmy jedného z partnerov výrazne vyššie ako toho druhého. Prípadne vtedy, ak jeden z partnerov vlastní majetok, akcie alebo iné drahé veci a chce mať istotu, že sa po rozvode nebude musieť o ne deliť.

Takto sa poistil napríklad aj nebohý hudobný skladateľ Karel Svoboda. Jeho manželka Vendula by v prípade rozvodu nemala nárok na polovicu jeho obrovského majetku, ale len na pol milióna za každý rok ich spoločného života.

Aj dnes sa môžu manželia či budúci partneri u notára dohodnúť na delení majetku. Manželia Wimmerovci z Bratislavy tak urobili, aj keď nepredpokladajú, že sa po 25 rokoch rozvedú. U notára spísali presné pravidlá delenia spoločného majetku. A to aj v prípade rozvodu či smrti jedného z nich. „Zabráni to zbytočným nedorozumeniam s deťmi môjho manžela z prvého manželstva,“ hovorí Zuzana Wimmerová.

Notár upozorňuje, že stačí, ak po sobáši upravia manželia rozsah takzvaného bezpodielového vlastníctva majetku. „Využíva sa najmä dohoda o zúžení alebo rozšírení bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Zmluva však musí byť napísaná formou notárskej zápisnice,“ hovorí Kováč.

K majetku, ktorý sa po rozvode nedelí, nepatrí to, čo jeden z partnerov získal darovaním, dedením či v reštitúcii. Takisto veci, ktoré slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov.

debata chyba