Do manželstva so zmluvou?

GLOSA: Manželstvo a najmä delenie spoločného majetku nemusí skončiť nenávisťou až za hrob ako v americkom filme Vojna Roseovcov. Ani krachom manželovej firmy či predajom rodinného striebra. Pomôcť tomu majú predmanželské zmluvy. Tie budú môcť využívať už aj Slováci, čím sa priblížia k modernej spoločnosti.

06.08.2008 16:02
Svadba
Ilustračné foto
debata

Predmanželská zmluva totiž vôbec neznamená „never nikdy a nikomu“. Nejde v nej o vypočítavosť. Zabraňuje najmä tomu, aby sa na súdoch neodohrávali bitky advokátov o každý tanier či úspory na knižke. Aby rozvody netrvali roky a nestáli rozvádzajúcich okrem nervov aj veľa peňazí. Práve zdĺhavým sporom o majetok sa budú môcť manželia uzavretím takejto zmluvy vyhnúť.

V Česku podobný zákon platí už desať rokov. Slovenskí poslanci ho neprijali – chýbali hlasy kresťanských demokratov, ktorí považujú rodinu za základnú bunku spoločnosti. Predmanželská zmluva však má s týmto inštitútom iba málo spoločné. Dohoda zakotvuje v právnom poriadku, čo si kto do manželstva doniesol a čo si z neho po rozpade odnesie. U susedov zmluvu nevyužívajú iba bohatí. Sú to aj ľudia, kde jeden lepšie zarába, či vlastní majetok a chce mať istotu, že sa po rozvode oň nebude musieť deliť.

Ministerstvo spravodlivosti pochopilo, že peniaze, ktoré takto získa od notárov za spísanie predmanželských zmlúv, nie sú na zahodenie. Aj to, že zarábať pri rozpade manželstva nemusia len advokáti, ale aj štát.

debata chyba