Fico: Kiska klamal, že nepozná scientológov

Prezidentský kandidát Robert Fico povedal, že scientologická sekta nie je na Slovensku registrovaná a predstavuje bezpečnostné riziko nielen na Slovensku, ale v rade ďalších krajín. Andrej Kiska podľa neho klame, keď tvrdí, že scientológov nepozná.

18.03.2014 10:53 , aktualizované: 11:14
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico, kandidát na prezidenta.
debata (611)

„Pán Kiska môže podať trestné oznámenie, nebudem mať problém ho vyvrátiť. Pán Kiska klamal v priamom televíznom prenose pred celou Slovenskou republikou,“ vyhlásil Fico a povedal, že Kiska scientológov „pozná, komunikuje s nimi a stretáva sa s nimi“. Kiska odmietol toto tvrdenie na tlačovej konferencii. (Čítajte v osobitnej správe.)

Ako dôkaz Fico uviedol, že Kiska vydal knihu Vezmi si život do svojich rúk vo vydavateľstve, ktorého riaditeľ Ladislav Pavlík je konateľom Školy manažmentu, blízkej zakladateľovi scientologickej sekty Ronovi Hubbardovi. Pavlík ku Kiskovej knihe napísal aj predslov. Okrem toho Kiska poskytol rozhovor časopisu napojenému na sektu a prednášal na konferenciách Školy manažmentu. Tiež sa podľa Fica zúčastnil na viacerých akciách organizovaných Pavlíkom, na ktorých boli viacerí ľudia blízki scientologickej cirkvi.

„Vlastník školy manažmentu Rona Hubbarda, pán Pavlík, organizoval v januári 2013 v Bratislave konferenciu, na ktorej sa zúčastnil popredný americký scientológ Patrick Valtin, a čuduj sa svete, prednášku na tejto konferencii mal aj Andrej Kiska. Je možné ísť na konferenciu, na ktorej sa zúčastní popredný scientológ z USA, na prednášku, ktorá je organizovaná konateľom školy manažmentu Rona Hubbarda na Slovensku a tvrdiť, že neviem, kto je to scientológ, kto sú to scientológovia?“ pýtal sa Fico. „Ten istý pán Pavlík vydáva časopis Úspešní manažéri a ktorý sa primárne venuje ľuďom prepojeným na sektu scientológov. Rozhovor pre tento časopis poskytol aj pán Kiska, a nielen to, je na titulnej strane časopisu a rozhovor kladením otázok s pánom Kiskom viedol opäť pán Pavlík,“ vyhlásil Fico.

Kiska podľa neho v októbri 2013 krstil knihu Vykupiteľ duší, ktorej autorkou je Iveta Pačutová. „Je to zakladateľka dianetického centra v Trebišove a na svojom facebookovom profile sa otvorene hlási k zakladateľovi sekty scientológov Ronovi Hubbardovi. Ako môže niekto ísť krstiť knihu človeku, o ktorom nevie, že je scientológ?“ pýta sa Fico. Podľa neho Kiska zatajil pred slovenskou verejnosťou svoje kontakty na ľudí blízkych scientologickej sek­te.

Fico dodal, že sekta scientológov nie je na Slovensku registrovaná. „Má predovšetkým mocenské ambície,“ povedal Fico s tým, že v zahraničí je scientologická cirkev, ktorú založil Ron Hubbard, často považovaná za bezpečnostné riziko a aj na Slovensku už viacero firiem prišlo o bezpečnostné previerky preto, že sa zistili ich kontakty na túto sektu. Scientológovia sú pre mnohé krajiny neprijateľní, predstavujú bezpečnostné riziko napríklad v Nemecku. S výnimkou Maďarska nie sú registrovaní v krajinách V4.

Na otázku, či Kiskove kontakty s ľuďmi blízkymi scientologickej viere znamenajú, že aj on je členom sekty, Fico zopakoval, že Kiska mal možnosť sa k tejto téme vyjadriť a akékoľvek takéto kontakty poprel. „Pán Kiska všetko poprel, verejne. On nevie, čo je scientológ, nepozná žiadneho scientológa,“ pripomenul Fico.

„Ale keď pôsobíte v rámci školy manažmentu Rona Hubbarda, Hubbard je zakladateľom sekty scientológov, ak s človekom, ktorý je konateľom tejto školy robíte konkrétne rozhovory, ak chodíte na prednášky, ktoré robí táto škola, ak dokonca krstíte knihu žene, ktorá je veľmi blízko, jasne založila stredisko v Trebišove… Ako môžete tvrdiť, že v žiadnom prípade tento človek nevie nič? Jednoducho klamal v priamom prenose. On veľmi dobre vie, s kým sa stretáva,“ vyhlásil Fico.

Zároveň dodal, že ak občan Slovenskej republiky chce pôsobiť v sekte, musí počítať s tým, že z bezpečnostných dôvodov napríklad nebude mať prístup k tajným materiálom. „Ak je napojenie na sektu scientológov bezpečnostným rizikom v iných krajinách, ak na Slovensku takisto niektoré firmy a individuálne osoby prišli o bezpečnostné previerky, ako môže byť niekto prezident, kto sa dostáva k najtajnejším dokumentom, kto je vrchným veliteľom ozbrojených síl a kto má takéto priame prepojenia na sektu scientológov na Slovensku?“ opýtal sa Fico.

„Keď som povedal, že pán Kiska má blízko k sekte scientológov, očakával som nejaké vyhlásenie. Ale on všetko poprel,“ upozornil Fico na Kiskove vyjadrenia, podľa ktorých osobne nikdy žiadneho scientológa nestretol. Pritom však podľa Fica Kiska preukázateľne pozná ľudí blízkych tejto sekte a v minulosti s nimi spolupracoval.

611 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #scientológovia.