Kiska žaluje Fica, ale vzťahy so scientológmi nevysvetlil

Namiesto odpovedí zmietanie sa v ďalších pochybnostiach. Robert Fico v utorok poukázal na prepojenie Andreja Kisku so scientologickou sektou.

18.03.2014 20:00 , aktualizované: 19.03.2014 13:18
Andrej Kiska Foto: ,
Andrej Kiska, kandidát na prezidenta.
debata (176)

Kiska mal pritom hneď po premiérovom vystúpení možnosť Ficove tvrdenia vyvrátiť a rázne odmietnuť, ale nestalo sa tak. Akurát na tlačovej konferencii šesťkrát zopakoval: „Nie som scientológ. Bodka.“

Fico vymenoval niekoľko akcií, za ktorých organizáciou stála scientologická cirkev a bol pri nich aj prezidentský kandidát Andrej Kiska. Ten však nevedel odpovedať, či na nich bol a prečo. V debatách pred prvým kolom prezidentských volieb pritom Kiska tvrdil, že žiadneho scientológa nepozná. Podľa premiéra takéto vzťahy predstavujú pre Slovensko bezpečnostné riziko.

To, že prepojenia na túto cirkev sú pre štát nebezpečné, dokazuje podľa premiéra odobratie bezpečnostných previerok viacerým firmám a fyzickým osobám. Previerky im odobral Národný bezpečnostný úrad v rokoch 2002 až 2004. Dôvodom boli práve kontakty na sektu, ktorú už roky sleduje Slovenská informačná služba.

„Ak na Slovensku sú takisto niektoré firmy a individuálne osoby, ktoré prišli o bezpečnostné previerky, ako môže byť prezidentom niekto, kto sa dostáva k najtajnejším dokumentom, kto je vrchný veliteľ ozbrojených síl a kto má takéto priame prepojenia na sektu scientológov na Slovensku?“ pýtal sa Fico. Predložením faktov o prepojení Kisku na scientológov reagoval na avizované trestné oznámenie, ktoré na neho protikandidát Kiska podal v utorok pre ohováranie. Týkať sa malo debát prezidentských kandidátov pred prvým kolom, v ktorých Fico Kisku nazval úžerníkom.

Odobratie bezpečnostných previerok podozrivým firmám a osobám podľa ústavného právnika Eduarda Bárányho potvrdzuje, že ide o vážnu hrozbu. „Siaha to do podstaty fungovania štátu. Ak by prívrženec tejto organizácie pôsobil na akomkoľvek poste, má bezpečnostnú spoľahlivosť minimálneho stupňa. Tu nejde o protokolárny problém s neskúseným prezidentom, ale o vážne ohrozenie bezpečnosti štátu,“ hovorí Bárány. Otázky podľa neho vyvoláva aj to, že vôbec nie je jasné, aké hodnoty prívrženec scientológie presadzuje. „Známe je len to, že táto organizácia sa výrazne usiluje o hromadenie majetku a získavanie moci či vplyvu,“ dodal Bárány.

Hovorca prezidenta Ivana Gašparoviča Marek Trubač hovorí, že hlava štátu má právo oboznamovať sa so všetkými tajnými materiálmi bez obmedzenia. „Aj keď to neznamená, že by na stôl dostával zaradom všetky správy vytvárané napríklad na ministerstvách. Ak by však mal o ne záujem, nič mu v tom nebráni. Nepotrebuje na to dokonca ani bezpečnostnú previerku,“ povedal Trubač.

Premiér Robert Fico, kandidát na prezidenta. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Robert Fico Premiér Robert Fico, kandidát na prezidenta.

Kiskovi vyšla v minulom roku kniha Vezmi život do svojich rúk. Vydavateľom a autorom predslovu bol Ladislav Pavlík, ktorý je prezidentom Školy manažmentu Rona Hubbarda. Hubbard v 60. rokoch založil v Amerike scientologickú cirkev. Pavlík vydáva aj časopis Úspešní manažéri. V jednom z jeho čísel bol zverejnený rozhovor s Kiskom. V januári minulého roka mal Kiska prednášku na konferencii v Bratislave, kde bol prítomný aj popredný americký scientológ Patrick Valtin. Škola manažmentu organizovala ďalšie prednášky pre podnikateľov v Banskej Bystrici a Košiciach, na oboch bol opäť prítomný aj Kiska. V októbri minulého roka krstil knihu Vykupiteľ duší autorke Ivete Pačutovej. Tá je zakladateľkou dianetického centra, čo v scientológii znamená náuku o duševnom zdraví.

„Ja nie som scientológ. Bodka. Povedal som to otvorene, veľakrát a tieto tvrdenia som jasne vyvrátil. Toto je typická hra premiéra. Bude očierňovať, urážať, hádzať obvinenia, pretože sa bojí, že prehrá,“ reagoval na Fica Kiska. Aký má vzťah s Ladislavom Pavlíkom či Ivetou Pačutovou, povedať na utorkovej tlačovej konferencii nechcel s odôvodnením, že na to už v minulosti odpovedal. „Ja nie som scientológ. Bodka. A už je k tomu všetkom povedané,“ dodal. Podobne aj na ďalšie otázky a dohady o tejto téme opakovane odpovedal vetou, že nie je scientológ. Počas polhodinovej tlačovky ju použil dokopy šesťkrát.

O tom, že podľa interných pravidiel scientológie môže prívrženec sekty svoje členstvo v záujme celého spoločenstva poprieť, Kiska podľa vlastných slov nevedel. „Nikdy som sa o to nezaujímal,“ doplnil.

Denník Pravda oslovil aj Scientologickú cirkev na Slovensku a v Česku s otázkami, či sa organizácia hlási ku Kiskovi a či s ním spolupracuje, prípadne či jej Kiska finančne neprispel na činnosť. „Nie je nezvyčajné, že počas politických volieb sú rozosielané falošné správy. Skutočnosť je, že pán Andrej Kiska nie je v spojení s centrami dianetiky a scientológie. Scientologické organizácie sa nezapájajú do politiky,“ napísala v stanovisku Krisztina Tamas-Feth, asistentka pre verejné vzťahy Scientologickej cirkvi pre strednú a východnú Európu. (stanovisko doplnené 19. marca o 13.17)

Scientológia nie je u nás registrovanou cirkvou či náboženskou spoločnosťou. „Scientológia je nebezpečná, lebo ide po majetku a po mocenskom vplyve. Je to uzavretá organizácia, čo vzbudzuje najväčšie obavy,“ vysvetľuje bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Zmienky o aktivitách siekt boli súčasťou v minulosti zverejňovaných častí správ o činnosti tajnej služby. „V rámci oblasti tzv. pseudoreligióznych zoskupení, ako aj deštrukčných siekt a náboženských spoločenstiev SIS monitorovala a monitoruje aktivity subjektov, ktoré pri šírení svojej ideológie a snahách o získanie vplyvu v štátnej a súkromnej sfére, ako aj v prostredí samospráv používajú neštandardné a netransparentné metódy,“ uviedol hovorca spravodajskej služby Branislav Zvara. Metódy týchto zoskupení sú podľa Zvaru často spojené s vlastným obohacovaním a negatívnym ovplyvňovaním psychického a fyzického zdravia svojich stúpencov, ako aj ich sociálnej situácie. Dodal však, že SIS sa nemôže vyjadriť ku konkrétnym prípadom.

Aj keď Kiskovi v utorok vyjadril podporu kandidát Radoslav Procházka, ktorý po prvom kole volieb skončil na treťom mieste, závažnosť témy nespochybnil. „Považujem scientológov za nebezpečných ľudí, no nijako tým nevyslovujem žiadne podozrenie, či s nimi pán Kiska niečo má, alebo nie, to je jeho vec,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

176 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014