Kiskovi protikandidáti to nechali na voličov

Ani jeden z hlavných protikandidátov Andreja Kisku priamo neodporučil svojim voličom, aby mu dali svoj hlas v druhom kole prezidentských volieb.

20.03.2014 11:00
debata (34)

Za Pavla Hrušovského dala takéto stanovisko jeho materská strana KDH, ktorá povedala, že je pripravená podporiť Kisku. Samotný Hrušovský zareagoval takto: „Vyhlásením výsledkov volieb neoficiálnych po polnoci som sa vrátil do aktívneho straníckeho života a môj postoj k Andrejovi Kiskovi je postojom KDH takým, akým povedal predseda Figeľ,“ povedal Hrušovský v nedeľu. Radoslav Procházka po tom, čo si zobral 48 hodín na rozhodnutie, v pondelok povedal, že pôjde voliť Kisku. Svojich voličov však na to nevyzval. „Sľúbil som, že podporím opozičného kandidáta priamo a nahlas. Je mojou politickou povinnosťou dodržať sľub, ktorý som dal,“ reagoval s tým, že ak bude mať Kiska záujem, môže využiť jeho bilbordy. „Pokora voči voličom a rešpekt k ich slobode. Moji voliči si postavili hlavu, zavolili slobodne, s odvahou a ja mám pred tým obrovský rešpekt a to minimum úcty, ktoré im dnes môžem prejaviť, spočíva v tom, že sa nezačnem tváriť ako človek, ktorý má niekde doma čierny kufrík s odpaľovacími kódmi na svojich voličov, ktorý stačí stlačiť a oni sa ako stádočko rozbehnú,“ dodal Procházka. Komentoval aj podozrenia Roberta Fica o Kiskovom vzťahu k scientológii. „Nechcem mu nejako v druhom kole uškodiť, nebudem to komentovať.“ Neskôr dodal: „Považujem scientológov za nebezpečných ľudí a nijako sa tým nevyslovujem k žiadnemu podozreniu, že či s nimi pán Kiska niečo má, alebo nie, to je jeho vec.“

Milan Kňažko ktorý skončil ako štvrtý, ponúkol Kiskovi svojich sedem bilbordov. Gyula Bárdos sa zatiaľ k podpore nevyjadril, stále čaká. Podporu podmieňuje Kiskovým vyjadrením, čo mieni vo funkcii urobiť pre maďarskú menšinu. Bárdos čaká na jeho telefonát, doteraz ho nemal. „Som trpezlivý a čakám. Do dňa volieb sa ešte všeličo môže zmeniť,“ povedal včera Bárdos. Kiska však už reagoval, že chce byť nezávislý prezident, bez záväzkov voči politickým stranám.

Podporiť Kisku vyzvala svojich voličov SDKÚ, Sulíkova SaS či Lipšicova Nova, odporúča ho aj Most-Híd. „Je paradoxné, že jednoznačnú výzvu vlastnému voličskému elektorátu, aby v druhom kole volil Kisku, vyslali práve KDH a SDKÚ. Má to svoju hlbokú príčinu, v prvom rade totiž potrebovali za každú cenu odvrátiť pozornosť od vlastnej volebnej katastrofy,“ zdôraznil politológ Michal Horský. Pripomenul, že Procházka iba jednoducho vyhlásil: „Budem voliť Kisku.“ A Kňažko zase len Kiskovi ponúkol na prezentáciu „svojich sedem bilbordov“. „Procházka aj Kňažko postupujú oveľa opatrnejšie a s rezervou. Svojich voličov si vážia a dôverujú im, určite aj preto, lebo sami vo voľbách dobre obstáli,“ hodnotí politológ.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014 #voliči #Andrej Kiska