Fico: Kiska chudobu neriešil, využíval ju na obohatenie

Firmy prezidentského kandidáta Andreja Kisku neriešili problém chudoby, ale využívali ho. Spoločnosti, ktoré vlastnil, alebo bol členom ich správnych či dozorných rád, dostali v minulosti od Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) pokuty vo výške 880-tisíc slovenských korún a neskôr 150-tisíc eur za nekorektný prístup k zákazníkom. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to vyhlásil prezidentský kandidát Smeru Robert Fico.

20.03.2014 11:45
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico, kandidát na prezidenta.
debata (448)

Kiska podľa neho na margo spoločnosti, ktorú sám založil, povedal, že v nej ide o poskytovanie pôžičiek ľuďom, u ktorých si spoločnosť nezisťuje, či sú schopní pôžičky splácať. Aby boli tieto firmy napriek tomu ziskové, majú podľa Fica vytvorený účinný systém vymáhania pohľadávok prostredníctvom exekútorov. Okrem toho boli zmluvné podmienky podľa neho často formulované tak, že boli jednostranne výhodné pre firmu a nevýhodné pre zákazníka.

Spoločnosti podľa Roberta Fica vo viacerých prípadoch neinformovali zákazníka o celkovej percentuálnej ročnej výške nákladov na pôžičku, v jednom opisovanom prípade mali presiahnuť až 75 percent. SOI vtedy podľa Fica konštatovala, že praktiky spoločnosti hraničia s úžerou.

„Oprel som sa o rozhodnutia obchodnej inšpekcie, na ktorú som sa obrátil listom v zmysle zákona o slobodných informáciách. Ak niečo mám, prídem s tým sám a poviem, odkiaľ to mám,“ reagoval Fico na otázku, odkiaľ má informácie o pokutách a či na ich získanie nevyužil štátny aparát. Dodal, že nemá dôvod „takto riskovať“, všetky potrebné informácie vie získať z verejných zdrojov.

Zároveň odmietol, že by strana Smer organizovala proti Kiskovi antikampaň. Rovnako odmietol aj dnešné obvinenie Andreja Kisku, že osoby blízke Smeru podplácajú jeho spolupracovníkov, aby získali o ňom kompromitujúce informácie. „Samozrejme, že nie,“ vyhlásil Fico. Zároveň ale povedal, že verejnosť má právo vedieť o tom, kto je prezidentský kandidát Andrej Kiska a samotný Kiska, ak išiel do prezidentských volieb, musel počítať s tým, že jeho konkurencia bude tieto informácie zverejňovať. Podľa Fica však nejde o nelegitímnu antikampaň ani z jeho strany, ani zo strany štátnych orgánov, či strany Smer. „Všetko, čo máme, hovoríme priamo tu,“ vyhlásil v tlačovej miestnosti Smeru Fico.

„Chcem pánovi Kiskovi odkázať, že proti mne je vedená antikampaň už 22 rokov,“ upozornil Robert Fico na množstvo bilbordov, ktoré karikujú jeho osobu, letáky, či rôzne hanlivé príspevky na sociálnych sieťach. „Pán Kiska nevie, čo je to antikampaň, ja viem, čo je to antikampaň,“ podčiarkol.

Fico zdôraznil, že vie obhájiť všetky tri argumenty, za ktoré na neho Kiska podal trestné oznámenie. „Ak by dnes pán Kiska žiadal bezpečnostnú previerku, tak ju nedostane vzhľadom na kontakty na scientologickú cirkev,“ pripomenul. Dodal, že ako prezident by mal Andrej Kiska prístup k štátnym tajomstvám, dodnes však nedokázal dôveryhodne vyvrátiť svoje kontakty na osoby blízke scientologickej cirkvi, ktorú Národný bezpečnostný úrad považuje za bezpečnostné riziko.

Čo sa týka zneužívania charity, tento argument podľa neho ako prvý zverejnil Kiskov dlhoročný spolupracovník a priateľ Igor Brossmann.

Informácie ohľadom Kiskovho podnikania Fico podľa vlastných slov vysvetlil na dnešnej tlačovej konferencii, pričom ďalšie fakty by chcel uviesť v diskusných reláciách.

448 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #prezidentské voľby 2014