Bašty nemusia byť isté

V jednotlivých ôsmich krajoch Slovenska v sobotňajších prezidentských voľbách nezviedla rozhodujúci súboj politická ľavica a pravica.

16.03.2014 20:00
prezidentské volby, prezidentský palác, ľudia Foto: ,
Ilustračné foto
debata (19)

Ľavicový premiér Robert Fico ako víťaz prvého kola totiž s výnimkou Bratislavského a Trnavského vo všetkých ostatných krajoch zvíťazil a na prvej priečke sa umiestnil v 50 zo 79 okresov. Naopak, spoločný kandidát pravicovej Ľudovej platformy Pavol Hrušovský absolútne pohorel, keď nielenže neuspel v žiadnom kraji, ale nepodarilo sa mu dobyť ani jediný okres.

zväčšiť Víťazi volieb v jednotlivých okresoch. Foto: Pravda
prezidentské voľby, mapa, výsledky v okresoch Víťazi volieb v jednotlivých okresoch.

Česť pravice tak vo voľbách zachraňoval predstaviteľ neparlamentnej SMK Gyula Bárdos, ktorému sa podarilo vyhrať v troch okresoch. Inak „zabodovali“ už iba občianski kandidáti – Andrej Kiska ako Ficov súper v druhom kole vyhral v spomenutých dvoch krajoch a 17 okresoch, v ďalších piatich bol úspešný Radoslav Procházka a v troch Milan Kňažko.

„Presne podľa predpokladov sa ukázalo, že tieto voľby nebudú o ľavici a pravici, ale o Ficovi a Neficovi, pričom Nefico má predstavovať presný opak Fica,“ konštatuje politológ Tomáš Koziak. Pripomína, že premiér síce prvé kolo vyhral, ale len s malým rozdielom, a to aj v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou, ktoré sú jeho tradičnými baštami. V niektorých takýchto okresoch ho iní kandidáti dokonca prekvapujúco predbehli.

Platí to napríklad o Žilinskom kraji, kde najviac voličov v Dolnokubínskom, Námestovskom a Tvrdošínskom okrese presvedčil Procházka. Ten istý súper Fica preskočil aj v Prešovskom kraji, v okresoch Levoča a Prešov. V okresoch Poprad a Kežmarok zase vyhral Kiska, čo však možno pripísať aj faktu, že z regiónu pochádza.

Ficov výsledok v druhom kole bude podľa Koziaka závisieť od toho, koľko svojich priaznivcov z týchto bášt dokáže aspoň dodatočne zmobilizovať. V Banskobystrickom, ale najmä v Košickom kraji, kde Kiska skončil za premiérom v tesnom závese, boli totiž v rámci prvého kola najnižšie volebné účasti.

„U premiérových voličov sa v prvom kole sotva prejavil Kukanov efekt, pretože sú veľmi disciplinovaní. Skôr sa nie celkom dokážu stotožniť s tým, že by jeho odchod do Prezidentského paláca neublížil Smeru. S tým Fico pri ohlásení kandidatúry príliš nepočítal,“ uvažuje politológ. Keby sa ich však, ako pokračuje, Fico snažil pred druhým kolom presvedčiť, že nitky so svojou politickou stranou nepretrhne, stratí podľa politológa akúkoľvek šancu prebrať voličov iných kandidátov.

V troch bratislavských okresoch vyhral Kňažko, v dvoch bratislavských a v troch mimobratislavských – v Malackách, Pezinku a Senci – zase Kiska. Pre tribúna Novembra 1989 bolo hlavné mesto vôbec jediným volebným obvodom, v ktorom sa mu podarilo zvíťaziť.

Najúspešnejší bol pre Fica Trenčiansky kraj, kde skončil na prvom mieste vo všetkých deviatich okresoch. V ňom však už aj v prvom kole bola pomerne vysoká volebná účasť, po Bratislavskom a Žilinskom kraji tretia najvyššia. Takže na vysoký prílev beztak disciplinovaných voličov sa podľa Koziaka veľmi spoliehať nemôže.

V ďalších krajoch už premiér nedosiahol také presvedčivé výsledky. V Nitrianskom napríklad vyhral v troch okresoch – Nitra, Zlaté Moravce a Topoľčany. V Levickom a Šalianskom okrese ho predstihol Kiska, v Komárňanskom a Novozámockom zase Bárdos.

V Trnavskom kraji zvíťazil Fico v štyroch zo siedmich okresov – Hlohovec, Piešťany, Senica a Trnava. Voliči vo zvyšných troch – Dunajská Streda, Galanta a Skalica – uprednostnili Kisku. Napriek tomu sa víťazom celkovým počtom hlasov v rámci kraja stal Kiska.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014