Robert Fico: Pravica by podporila aj antikrista

Napätie sa už teraz dá krájať a ešte sa to len začína. Kto zmobilizuje viac voličov? Kto bude presvedčivejší? Kto je vhodnejší na prezidenta? Premiér Robert Fico alebo podnikateľ a milionár Andrej Kiska?

17.03.2014 20:00
Robert Fico Foto: ,
Robert Fico
debata (389)

Výsledok prezidentských volieb bude známy v sobotu v noci 29. marca. Ešte predtým však Slovensko čaká deväť hektických dní kampane.

Pri predpokladanej účasti okolo 50 percent voličov v druhom kole bude musieť nový prezident získať približne 1 milión hlasov. Úlohou Fica a Kisku v porovnaní s doterajšími volebnými výsledkami je oslovenie ďalších asi 500-tisíc ľudí. To znamená pre oboch mobilizovať do poslednej chvíle svojich priaznivcov.

Premiér Fico má naplánované mítingy po Slovensku. Pokračuje stretnutiami s ľuďmi napríklad v Topoľčanoch, Košiciach, Trenčíne, Trnave, Brezne a Prešove. Kiska chce podľa jeho volebného štábu detailnejšie o svojich zámeroch hovoriť v utorok.

Podľa politického analytika Jána Baránka teraz záleží na tom, čo sa objaví v kampani a aké budú reakcie jednotlivých kandidátov. „Ak sa Ficovi podarí vytvoriť atmosféru neprijateľnosti Kisku a budú silné emotívne posolstvá, tak Kiska bude musieť reagovať aj inak ako len trestnými oznámeniami. Vôbec si nemyslím, že Kiska to má dopredu isté a Fico prehral. To by sme sa nechali oklamať prvým kolom,“ myslí si Baránek. Dodal, že Fico nemusí čerpať podporu len medzi vlastnými prívržencami. Vie si predstaviť, že môže získať aj voličov KDH či maďarskej národnosti.

V hre je aj viac ako 400-tisíc hlasov Radoslava Procházku, ktorému k postupu do druhého kola chýbali necelé tri percentá hlasov. V utorok povie, koho podporí. Je predpoklad, že odporučí Kisku. S odporúčaním vyčkáva tiež Gyula Bárdos. Vo voľbách získal takmer 100-tisíc hlasov. Bárdos a jeho SMK čakajú na ponuku Kisku a Fica.

Kiska odštartoval druhú časť kampane trestným oznámením na Fica za to, že ho premiér v televíznych debatách označil za úžerníka. Fico v pondelok poukázal na to, že Kiska zneužil charitu na svoju kampaň. Vyzval na mobilizáciu všetkých „normálnych ľudí“ s tým, že Kisku označil za zahraničnopoli­tického dobrodruha. Vyčítal mu, že sa pred časom vyjadril za uznanie Kosova. Slovensko pritom bez ohľadu na politické zafarbenie vlády jednostranné vyhlásenie samostatnosti Kosova neakceptuje. „Ak niekto povie, že uzná Kosovo na Slovensku, to len svedčí o tom, že takýto človek môže napáchať v zahraničnej politike obrovské škody,“ vyhlásil v pondelok na tlačovke premiér Fico.

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, ktorý kandiduje do europarlamentu za Smer, povedal, že európski politici sa pýtajú, do akej politickej rodiny Kiska patrí, čo si napríklad myslí o eurozóne. Šefčovič si položil otázku, ako by Kiska reagoval na summitoch NATO na tému Ukrajiny, pretože v takých situáciách sa nemôže spoľahnúť na poradcov a musí konať na základe vlastných schopností a skúseností.

Andrej Kiska Foto: Ivan Majerský, Pravda
andrej kiska, volebný štáb, prezidentské voľby 2014 Andrej Kiska

Kiska na Ficove tvrdenia v pondelok nereagoval, v utorok by mal mať tlačovú konferenciu. Parlamentná opozícia SDKÚ a KDH odpovedali kritikou premiéra. Líder SDKÚ Pavol Frešo uviedol, že Fico nevedel zaujať jasný postoj k Ukrajine a „nemal v minulosti problém navštíviť krvavého diktátora Kaddáfího“. Podpredseda KDH Pavol Abrhan považuje za dôležité, aby najvyššie ústavné funkcie neovládla jedna strana.

Pravicové opozičné strany sa počas víkendu zhodli na ďalšej podpore Kisku. Podľa Fica ide zo strany pravice o hazard vzhľadom na chýbajúce zahraničnopolitické skúsenosti Kisku. „Keby do druhého kola postúpil antikrist, tak podporí pravica tohto človeka. Je im to úplne jedno,“ povedal Fico. Podľa neho je tiež „preukázateľné“, že Kiska má blízko k scientologickej sekte, ktorá je v Nemecku zakázaná. Kiska vzťah k scientológom ešte pred prvým kolom odmietol ako blud. Bránil sa, že jeho dcéra ide na prvé sväté prijímanie.

Podľa politológa Michala Horského by sa kandidáti pri presviedčaní voličov mali prísne pridržiavať ústavných právomocí a nie subjektívnej predstavy, čo zmôže prezident. Ako upozornil Horský, podľa ústavy je prezident prvou reprezentatívnou osobnosťou krajiny, je najvyšším veliteľom ozbrojených síl a tak predstavy o bezpečnosti štátu, o jeho zahraničnopoli­tickej orientácii sú prinajmenšom polovicou agendy. V druhej polovici agendy je prezident strážcom demokratického politického systému. „Ak sa podarí kandidátovi Ficovi s týmito témami zrozumiteľne osloviť, tak volič pochopí nielen úlohy prezidenta, ale aj to, ktorá osobnosť ma kvalifikované predpoklady pre jej naplnenie,“ usúdil politológ. Ak sa na druhej strane podľa Horského Kiskovi nepodarí doplniť svoju víziu nielen o poriadok v sociálnej starostlivosti, v zdravotníctve či o starostlivosť o podnikateľov, ale aj o zahraničnopo­litické témy, tak bude mať ťažkú pozíciu.

Ostré polemiky obidvoch kandidátov možno očakávať aj pred kamerami v TA3, RTVS a v Markíze. Nemalo by sa už stať, že sa viaceré uskutočnia v záverečný deň kampane. Pre kandidátov budú dôležité, pretože môžu v poslednej chvíli výraznejšie ovplyvniť rozhodovanie ľudí. „Áno, budú dôležité, pretože osobnejšie posolstvo ľudia nemôžu dostať. Azda len na mítingoch, tam sa však protikandidáti nestretávajú vo vzájomných dueloch,“ zhodnotil analytik Baránek.

© Autorské práva vyhradené

389 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014