Procházkových 48 hodín sa končí

Prezidentské voľby môžu urýchliť vznik novej pravicovej politickej strany. Jej lídrom by sa mohol stať kandidát Radoslav Procházka, ktorý síce v ich sobotňajšom prvom kole skončil na nepostupovom treťom mieste, no prekvapil vysokým výsledkom.

18.03.2014 11:00
Radoslav Procházka Foto: ,
Radoslav Procházka.
debata (26)

Procházkovi nahráva aj opätovné zlyhanie stredopravej Ľudovej platformy, ktorá so svojím kandidátom Pavlom Hrušovským zaznamenala hanebný volebný výsledok.

Podľa politológa Michala Horského čas na založenie pravicového subjektu dozrel. „Líderstvo medzi stranami napravo od stredu je momentálne voľné. A hoci Procházka pred voľbami zdôrazňoval, že nemieni vytvoriť novú stranu, neprekvapí ma, ak teraz po nich svoj postoj zmení,“ mieni Horský. Ako dodáva, len tesná volebná prehra a čas či peniaze investované do kampane môžu byť pre Procházku výzvou, aby v založení strany zužitkoval vytvorený potenciál.

Procházka si po volebnej noci vzal 48 hodín na rozhodnutie, koho v druhom kole prezidentských volieb podporí, vyjadriť by sa mal v utorok. Horský však očakáva, že politik sa aktuálne vyjadrí len k podpore niektorého z kandidátov postupujúcich do druhého kola, najskôr ju podľa neho asi sľúbi Andrejovi Kiskovi. „Vznik novej strany však určite neohlási. Taký krok si vyžaduje dôkladnú prípravu. Prvé jasné signály by však mohol vyslať už do parlamentných prázdnin a prvé jasné kroky urobiť začiatkom jesene,“ predpovedá.

Čo sa týka budúcej členskej základne, Procházka sa podľa Horského obmedzí na mladšiu generáciu politikov typu Martina Poliačika či Miroslava Beblavého. „Oporu by mohol hľadať aj v expremiérke Ivete Radičovej,“ dodáva. Naopak, pokračuje, do „novej pravice“ sa nehodia ľudia ako Mikuláš Dzurinda či lídri súčasných parlamentných strán Pavol Frešo, Ján Figeľ a Richard Sulík.

„Keby sa novej pravici podarilo zaktualizovať občianske, konzervatívne a liberálne ideály, primerane dnešnej dobe a ponukou nových tvárí, súčasné strany budú postupne marginalizované,“ očakáva Horský. Podľa neho už prvý vážny signál, až možného blížiaceho sa konca niektorých tradičných politických subjektov, vyšiel z voličskej základne KDH. „Tá už obvyklých 8,5 percenta, ktoré strane dáva v parlamentných voľbách, zredukovala na mizerných 3,33 percenta pre Hrušovského a dokonca 0,64 percenta pre zakladateľa Jána Čarnogurského,“ zdôrazňuje.

Politológ Tomáš Koziak si zatiaľ nie je celkom istý v tom, či si Procházka vybuduje úplne novú stranu alebo radšej vstúpi do niektorej už jestvujúcej. „Vidím to tak na polovicu,“ konštatuje. V „hotovej strane“, politológ však žiadnu pre Procházku vhodnú nepomenoval, by mu mohli prekážať zavedené personálne vzťahy. V novej by zase išiel do rizika, že sa ako výrazný politik obklopí spolustraníkmi, ktorých do politiky ťahajú zištné dôvody. „Procházka stojí pred asi najťažším životným rozhodnutím. Ak urobí chybu, svoj kapitál premrhá a po niekoľkých rokoch si už naňho nikto nespomenie,“ uzatvára.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014 #Radoslav Procházka