Prezidentská kampaň finišuje

Túto sobotu ľudia rozhodnú o tom, kto sa dostane do Prezidentského paláca. Kandidátom na funkciu hlavy štátu zostáva len jeden deň na to, aby presvedčili voličov o tom, že práve oni sú tou najvhodnejšou voľbou. Od štvrtka sa totiž začína volebné moratórium, keď je kampaň zakázaná.

12.03.2014 12:30
debata (6)

Do druhého kola majú podľa posledných prieskumov najväčšiu šancu postúpiť kandidát Smeru, premiér Robert Fico a občiansky kandidát Andrej Kiska. Okrem nich šancu ešte živia Milan Kňažko, Radoslav Procházka a Pavol Hrušovský. Definitívne kampaň ukončia v televíznych diskusiách v stredu večer v RTVS a TV Markíza.

zväčšiť
prezidentskí kandidáti

Sociológ Martin Slosiarik považuje za podstatné, ako sa kandidát odprezentuje a či nezneistí svojich voličov. Podľa neho však v diskusiách nebude priestor, aby kandidáti presvedčili nových voličov. Skôr bude dôležité, aby volič nadobudol dojem, že ide o toho správneho kandidáta. Slosiarik nepredpokladá, že v debatách sa bude rozhodovať o prechodoch voličov medzi jednotlivými tábormi.

Prezidentská kampaň sa oficiálne začala 28. februára. Všetci uchádzači o prezidentské kreslo mali dva týždne na to, aby dokázali k volebným urnám pritiahnuť čo najviac svojich voličov. V rámci kampane predstavili svoje programy, stretávali sa s občanmi na mítingoch, snažili sa ich osloviť cez svoje webové stránky a sociálne siete. Viacerým kandidátom vyjadrili podporu známe tváre z politického, spoločenského či športového života. Či to zabralo a bude to stačiť na postup do druhého kola prezidentských volieb, sa ukáže práve tento víkend.

Anketa: Pôjdete voliť prezidenta?

Tibor Somorovský (40), podnikateľ v reštauračných službách, Trenčín
Som rozhodnutý ísť voliť, pretože mi záleží na budúcnosti Slovenskej republiky. Nový prezident by mal viac počúvať ľud, nebyť taký staromódny, mal by byť oveľa pružnejší, aby sa celá krajina posúvala vpred.

Eva Borošová (32), úradníčka, Nová Baňa
Zúčastňujem sa na všetkých voľbách, pretože je to právo a podľa mňa aj povinnosť. Určite pôjdem voliť teraz aj prezidenta. Svojho kandidáta už mám vybratého.

Ľubomír Vančo (45), manažér, Banská Bystrica
Na voľbách sa určite zúčastním, myslím si, že by to malo byť dokonca povinnosťou každého obyvateľa našej krajiny, ktorý má viac ako 18 rokov. Každý má predsa svoj názor a voľby sú na to, aby ho vyjadril. Od nového prezidenta očakávam, že bude dobre reprezentovať krajinu a trochu aj dohliadať na vládu. Dúfam, že bude tieto očakávania spĺňať.

Zuzana Matkovská (23), študentka, Košice
Voliť určite pôjdem, podľa mňa je to zodpovedný prístup, ktorý by malo zvoliť čo najviac ľudí. Tým, že pôjdem voliť, chcem ovplyvniť dianie v tomto štáte. Zastávam názor, že aj jeden hlas má svoju váhu a môže rozhodnúť.

Pavol Jurčišin (33), Bratislava, štátny zamestnanec
Pôjdem voliť Milana Kňažka. Je mi sympatický tým, čo urobil v osemdesiatom deviatom.

Veronika Ďuríková (33), kaderníčka, Veľký Krtíš
Na voľbách sa určite zúčastním. Považujem to nielen za povinnosť, ale aj za samozrejmosť. Mám už vybratého aj kandidáta, ktorého podporím.

Denis Drgoň (22), študent, Nitra
Fúha. Ešte neviem. Uvidím, či budem stíhať, lebo v sobotu budem pracovať. A musím sa priznať, že ešte nemám zvoleného kandidáta. Neviem si z nich vybrať. Ísť voliť je dôležité. Ak nepôjdem, potom si darmo budem búchať hlavu…

Angelina Prucková (19), študentka, Veľký Krtíš
Asi áno. Pôjdem voliť preto, aby som to aj ja nejako zmenila. Keby som nešla voliť, môžu zvoliť iného a mne sa to potom nemusí páčiť. Ešte nie som celkom rozhodnutá, ale asi pôjdem voliť Fica. Myslím, že má správne názory a budú ho voliť viacerí. (odu)

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014