Ak budú voliť Bárdosa, vraj dostanú peniaze

Nečakanú ponuku dostali rodičia detí, ktorí žijú na zmiešanom území. Ak vo voľbách podporia kandidáta SMK Gyulu Bárdosa, Rákocziho organizácia podporí maďarské menšinové školy. Kým právnici sa chytajú za hlavu, Bárdos na tom nevidí nič zlé.

12.03.2014 16:15
Gyula Bárdos, kandidát na prezidenta,... Foto: ,
Gyula Bárdos
debata (4)

Rákocziho organizácia, ktorá podporuje Maďarov žijúcich na území bývalého Uhorska, netají svoje sympatie k Bárdosovi. „Chce ich vyjadriť aj tým, že podporí slovenské regionálne či samosprávne vzdelávacie inštitúcie v tých obciach, kde hlasy odovzdané tomuto kandidátovi dosiahnu počet ľudí maďarskej menšiny, ktorá danú obec obýva,“ píše v liste rodičom predseda organizácie József Halzl. Bárdos sa o tejto iniciatíve dozvedel od Pravdy. Nevidí na nej nič zlé. „Nepoznám presnú sumu, preto sa neviem vyjadriť, či to ľudí môže ovplyvniť. Volič však nie je hlupák a vie sa rozhodnúť sám. Táto organizácia je známa, a ak chce takýmto spôsobom motivovať voličov, nevidím v tom problém. Rovnako, ak by takýchto podporovateľov mali iní kandidáti,“ vysvetľuje Bárdos s tým, že podľa neho je ovplyvňovanie skôr to, keď má niekto rok pred voľbami stovky bilbordov.

Podľa právnika však ide o nákup voličov, ktorý odporuje ústave. „Je to rovnaké, akoby si individuálne kupovali hlasy voličov. Podstata je rovnaká, niekto dostane odmenu za to, že zahlasuje nejakým spôsobom,“ hovorí ústavný právnik Ján Drgonec. Takéto hlasy môžu byť vyhlásené za neplatné, rozhodnúť o tom musí Ústavný súd. „Musel by sa nájsť niekto, kto by takéto kupovanie hlasov napadol na súde. Na podanie volebnej sťažnosti je však zákonom stanovená lehota. Organizácia môže počkať na uplynutie lehoty a až potom peniaze vyplatiť. V tom prípade je to nenapadnuteľné,“ uzatvoril Drgonec.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014